frida.bg
дишането

Йога за подпомагане на дишането при дихателни проблеми

Дъхът е енергия. Дишането е живот. Дихателните практики в йога или т.н. йогистки практики пранаяма целят точно това – да внесат повече кислород, енергия и здраве както по отношение на тялото, така и в ума.

В предишна статия споменахме, че дихателните упражнения и асаните в йога допринасят за укрепване на белите дробове и подсилване на респираторната система. Как става това?

Ежедневната практика на йога подпомага и за укрепване на мускулите на гръдния кош, увеличаване на капацитета на белите дробове и увеличаване на приема на кислород.

Прочетете още: 3 йога асани за укрепване на белите дробове

Дихателните упражнения в йога са чудесна превенция, която може да ви предпази от атаката на вируси и инфекции. Правилното и дълбоко дишане е много важно за здравето на белите дробове и целия ни организъм. Чрез него изграждаме резистентност към бактериите и вирусите, които ни нападат.

То може да ви помогне при лечението на респираторни проблеми с дишането като кашлица, бронхит и пневмония. Трябва да знаем, че тук йога може да помогне значително, но не може да замести приема на лекарства, предписани от вашия лекуващ лекар.

В тази статия ще се спрем на 3-те най-добри дихателни упражнения в йога, които подсилват белите дробове и респираторната система. Кои са те и защо да ги практикувате?

Нади Шодана

Pranayamas

Практикуването на Надишодана пранаяма, или Алтернативно дишане, освобождава натрупания стрес в тялото и релаксира нервната система. Научно доказано е, че тази техника има силен терапевтичен ефект при повечето респираторни проблеми и подобрява белодробната функция при пациенти с астма. Това е едно от най-добрите упражнения, които можем да правим, когато имаме проблеми с дишането.

Как да я изпълним?

Седнете на удобна постелка с прав гръб. Отпуснете раменете. Поставете лявата си ръка върху ляво коляно. Съберете показалеца и средния пръст на дясна ръка и ги поставете в областта на междувеждието. Вдишайте с двете ноздри, затворете дясната и издишайте през лявата.

Вдишайте през лява ноздра, затваряйки дясна с палец. Издишайте през дясна като затворите лява с безименния пръст. Вдишайте през дясна, затискайки лява ноздра. Издишайте през лява, затискайки дясна с палец. Това е един кръг. Можете да направите между 5-10 пълни кръга или да настроите хронометър и да дишате спокойно между 5-10 минути.

Капал Бати

Got A Craving? Give This Breathing Exercise A Try

Капал Бати, или дишането на „Сияещата глава“, е мощна йогистка техника, която подобряване храносмилането, прочиства тялото от токсини, обновява мозъщните клетки, ободрява и успокоява ума. Освен това капал Бати повишава съпротивителните сили на дихателните пътища и е мощно средство за превенция срещу респираторни проблеми.

Как да я изпълним?

Седнете на пода с изправен гръб и поставете ръце върху коленете с разтворени нагоре длани. Поемете дълбоко въздух и издишайки приберете стомаха колкото можете навътре. Може да държите своята дясна ръка върху стомаха си, за да усещате движението на корема по-добре. Когато отпуснете корема и пъпа, въздухът автоматично изпълва дробовете. Направете 20 вдишвания, за да завършите един пълен кръг Капал Бати пранаяма. След като завършите кръга, релаксирайте със затворени очи и наблюдавайте усещанията в тялото си.


Важно е да знаем… Изпълнението на йога упражненията е добре да бъде в определена последователност. Сложни дихателни упражнения като Капал Бати е добре да бъдат усвоени с помощта на опитен йога учител. Намасте!

Прочетете още: 5 йога асани за силна имунна система