frida.bg
дробове

3 йога асани за укрепване на белите дробове

Дишането е живот! А в йога здравето на белите дробове е поставено на пиедестал. Защо? Според философията на йога поемането на дъх е всъщност поемане на „прана“ или жизнена сила, която е първичната енергия на живота.

В Китай жизнената сила се нарича „ци“, но общото е, че това е основната жизнена енергия, без която животът във всички негови форми е немислим. Само си представете един ден, без да поемате дъх?

Това е невъзможно. Именно поради това практиките за подсилване на респираторната система, прочистване на белите дробове и подобряване на дишането са толкова важни. Не само в йога традицията, но и в живота ни като цяло.

Дихателните упражнения и асаните в йога могат да допринесат за укрепване на белите дробове, което на свой ред ще допринесе за повишаване на жизнената ни енергия и здравето ни.

Ежедневната практика на йога подпомага и за укрепване на мускулите на гръдния кош, увеличаване на капацитета на белите дробове и увеличаване на приема на кислород.

В тази статия ще се спрем на 5-те най-добри асани (упражнения) в йога, които подсилват белите дробове и респираторната система. Кои са те и защо да ги практикувате?

Триконасана

Поза Триконасана, или Триъгълник улеснява преминаването на въздух към белите дробове и помага за отваряне и разширяване на гръдната кухина. Усукването на тялото в позата спомага за масаж на вътрешните органи, което от своя страна повишава способността им да се освобождават от токсини и осигуряват правилното им функциониране.

Как да я изпълним?

Заемете разкрачен стоеж. Краката са раздалечени един от друг. Пръстите на левия крак са обърнати наляво, а на десния – леко наляво (45°) Вдигнете лявата ръка на височината на рамото, а дясната изпънете право нагоре, опирайки я в дясното ухо. Вдишайте. Издишайте и едновременно с това се наведете наляво и напред. Плъзнете лявата ръка по левия крак. Погледнете нагоре към дясната ръка. Останете в позата 5 вдишвания и бавно се върнете в изходна позиция. Повторете в другата посока.

Матсясана

Поза Матсясана, или още Риба, стимулира дълбокото вдишване и разтяга белите дробове. По този начин тя помага за балансиране и разпределение на кислорода и подобряване на кръвообращението. Позата насърчава дълбокото дишане и по този начин облекчава респираторните проблеми. Матсясана също така премахва напрежението във врата и раменете.

Как да я изпълним?

Легнете по гръб с изпънати и събрани крака на пода. Поставете ръце под бедрата с длани, обърнати към земята. Натиснете лактите към земята, дишайте и извийте гръбнака нагоре. Поставете върха на главата на пода. Останете няколко вдишвания и бавно излезте от асаната.

Ущрасана

Поза Камила или Ущрасана отваря максимално гръдния кош и дробовете, балансира метаболизма, подобрява гъвкавостта на гръбнака и премахва напрежението от врата и раменете.

Как да я изпълним?

За да я направите застанете на колене, тялото е изправено. Раздалечете коленете на ширината на хълбоците, стъпалата са на пръсти. Бавно повдигнете бедрата и ги издайте леко напред. Поставете дланите на кръста с пръсти, обърнати нагоре. Вдишайте и нежно отпуснете главата назад и извийте леко кръста. Ако искате да усложните асаната може да отпуснете едната/или и двете ръце върху глезените.


Важно е да знаем… Изпълнението на йога упражненията е добре да бъде в определена последователност. Сложни пози като Ущрасана е добре да бъдат усвоени с помощта на опитен йога учител. Намасте!

Снимка на корица: flickr.com