frida.bg

6 изменения, настъпващи в човешкия организъм през зимата

Всичко в природата е свързано с циклични изменения, с които организмите се адаптират към променящите се условия. Това важи най-вече за годишните времена, оказващи влияние върху живота на човека. Най-силната промяна в човешкия организъм настъпва с идването на студа.

Нивото на захарта в кръвта

Със същественото понижение на температурите в кръвта на човека се отделя хормон на стреса от групата кортизон, оказващ влияние върху инсулиновата резистентност. Затова през зимата е напълно възможно да изпитате рязко покачване на нивото кръвната захар, а това е опасно за страдащите от диабет и предразположените към него. За да се избегне проблема с глюкозата в кръвта в зимно време, внимателно трябва да се следи не само нивото на захарта, но и начина на хранене.

Езикът и устните

През зимата много хора изпитват непреодолимото желание да облизват непрекъснато устните си. Това действие е свързано с факта, че ниската температура в съчетание със сухия въздух изсушават кожата. Дерматозолите препоръчват да се въздържаме от облизването на устните, тъй като това допринася за зачервяване и разраняване. Както е известно, употребата на специални кремове и балсами са отлична защита срещу по-суровите климатични условия.

Загуба на течности

В зимния период кожата не е единственият орган, който губи течности. Целият организъм е подложен на дехидратация и това е опасно, защото през зимата е доста по-трудно да осъзнаем, че изпитваме жажда и следователно – да вземем мерки за справянето с проблема. Жаждата по време на студа не се усеща силно, затова не забравяйте златното правило – пийте вода минимум веднъж на два часа независимо от това как се чувствате.

Главоболие

С настъпването на студовете се забелязва зачестяване на оплакванията от мигрена и обикновено главоболие. Лекарите свързват симптома с липсата на витамин D, който се образува в нашия организъм под въздействието на слънчевата светлина. На хората, изпитващи мигрена, негативно влияние оказва и сухият въздух, резките температурни промени и обезводняването на организма.

Чувствителни зъби

Колкото повече коронки, пломби, мостове и импланти имате в устата си, толкова по-силен дискомфорт можете да изпитате при понижение на температурите. За щастие, това не носи вреда на организма, а просто неприятни усещания, които не могат да развалят стоматологичните изделия в устата на човек. За да намалят чувствителността на зъбите си в зимния период, много хора прибягват до специални зъбни пасти, които са достъпни на пазара.

Артитни пристъпи

Хората, страдащи от артрит се сблъскват с обостряне на състоянието най-вече през зимата. Обикновено те обясняват проблема с понижението на температурите, но според учените промяната на атмосферното налягане, присъщо на зимния сезон е главният фактор за пристъпите, свързани с артрита. За да се облекчи влиянието или дори напълно да бъдат избегнати отрицателните му ефекти, ключово място заема активната физическа дейност. Разбира се не трябва да се забравят и топлите обувки, шал и ръкавици.

Организмът на човека е удивително творение на природата, в който е заложено да реагира на всякакви изменения на околната среда. Много от тези явления, напълно непонятни и неподозирани за нас са свързани с на пръв поглед невидими за нас защитни реакции, благодарение на които човешкото същество е оцеляло при най-различни екстремни условия на живот.