frida.bg

„Яде ми се нещо солено“ – какво всъщност иска организмът ни

Организмът на всеки човек е устроен така, че винаги съобщава за недостиг на нещо. Често той прави това чрез рязка и необяснима промяна на вкусовите предпочитания. Кисели краставички или маринована риба – може са е безобидни прищявки за нещо солено, но в момента, в който организмът си поръча това, всъщност е време… добре да се наспите.

Защо на организма е нужна сол

Не е сложно да разберем защо огранизмът иска от нас солена храна. Веществото, без което нито едно ястие не е вкусно е необходимо и за жизненоважни процеси в нашето тяло:

  • Нормално отделяне на стомашен сок;
  • Правилно функциониране на пикочно-половата система;
  • Абсорбация на хранителните вещества от червата;
  • Функциониране на нервната система;

Освен това не трябва да забравяме, че солта е важна съставка в изграждането на мускулите, костите, кръвта и дори на междуклетъчната течност.

Как организмът показва, че изпитва недостиг на сол

В тялото ни е настъпил дефицит на сол – това се разбира в периодите, когато в продължение на няколко нощи заспивате трудно. Недоспиването води до усещане за слабост и понижаване на нивото на концентрация върху информацията в света около нас.

Игнорирането на подобни сигнали не бива да се случва, затова за да избегнете сериозни разстройства на организма, не забравяйте да си дадете нужната почивка и сън. Само така тялото ви ще успее да понесе недостига на важното вещество сол до момента, когато необходимият запас ще бъде възстановен. За дефицита на сол в организма подсказват и някои външни белези като сухи петна по кожата, освен разбира се в случаите, когато това е резултат от неправилна грижа за кожата на лицето.

Неправилното хранене – главната причина за глада за сол

Както отбелязват лекарите, внезапното желание да хапнете нещо солено се появява като следствие от неправилното хранене. Организмът не успява да получи важни за него микроелементи и витамини. Много хора целенасочено се отказват от консумацията на сол, предполагайки, че тя носи вреда за организма. Но не трябва да забравяме, че отсъствието й води до още по-големи беди, тъй като солта съдържа натрий – елемент, нужен за нормалното протичане на ред вътрешни процеси. Можем да ядем солено, стига да не забравяме да го правим с мярка.

Някои жени, втурнали се в извайването на идеалната фигура, започват да изтощават своето тяло с неправилни диети, в резултат на които се случва опасен срив в процеса на обмяна на веществата. Ако не обърнете навреме внимание на това, в организма ви в началото настъпват незначителни, а по-късно и сериозни проблеми в работата на пикочно-половата и нервната системи, като човек постепенно изпитва чувство на слабост.

За да не допускате дефицит на сол в диетата си, задължително включете морски продукти, качествена минерална вода, сирене, бобови култури и домати. Е, разбира се, винаги можем да си позволим кисели краставички, но не трябва да пренебрегваме добрата храна и здравия сън.