frida.bg
имунна

5 йога асани за силна имунна система

Йога ни помага по редица начини – да повишим гъвкавостта си, да намалим стреса, да се свържем със себе си и да заобичаме тялото си. Но може ли йога да ни помогне да засилим нашата имунна система и да бъдем по-здрави?

Според научен доклад, публикуван в списанието International Journal of Yoga, редовната йога практика ни помага да предотвратим автономните промени и нарушаването на клетъчния имунитет.

Това означава, че ако практикувате йога това ще поддържа вас и вашите клетки здрави, дори когато сте подложени на стрес. На какво се дължи този ефект?

Доказано е, че редовното практикуване на йога намалява стресовите хормони в тялото, което на свой ред редуцира възпалителните процеси и по този начин подпомага оптималното функциониране на имунната система.

Още ли се чудите защо йога стана толкова популярна в цял свят през последните години? Йога просто ни кара да се чувстваме добре по всички начини!

А сега ви предлагаме да опитате 5 йога упражнения, които ще засилят имунната ви система и ще ви помогнат да останете здрави в сезона на вирусите!

Нади Шодана

Алтернативното дишане (нади шодана) премахва напрежението и стреса от тялото, отстранява токсините, прави ни по-концентрирани и прояснява ума.

Седнете на удобна постелка с прав гръб. Отпуснете раменете. Поставете лявата си ръка върху ляво коляно. Съберете показалеца и средния пръст на дясна ръка и ги поставете в областта на междувеждието. Вдишайте с двете ноздри, затворете дясната и издишайте през лявата.

Вдишайте през лява ноздра, затваряйки дясна с палец. Издишайте през дясна като затворите лява с безименния пръст. Вдишайте през дясна, затискайки лява ноздра. Издишайте през лява, затискайки дясна с палец. Това е един кръг. Можете да направите между 5-10 пълни кръга или да настроите хронометър и да дишате спокойно между 5-10 минути.

Ардха Матсиендрасана

Седнете върху петите си на пода. Седнете от дясната страна на ходилата си. Изнесете левия крак над десния и поставете стъпалото от външната страна на дясното коляно. Гръбнакът е изправен. Прехвърлете дясната ръка от външната страна на лявото коляно и стабилно я поставете на пода. Дясната ръка поставете от външната страна на дясното коляно. Вдишайте и издължете гръбначни стълб. Издишайте и се извийте, колкото можете наляво. Погледнете назад зад лявото рамо. Повторете и в другата посока.

Матсясана

Легнете по гръб с изпънати и събрани крака на пода. Поставете ръце под бедрата с длани, обърнати към земята. Натиснете лактите към земята, дишайте и извийте гръбнака нагоре. Поставете върха на главата на пода. Останете няколко вдишвания и бавно излезте от асаната.

Уттанасана

Навеждането от стоеж, или поза уттанасана, освобождава излишните напрежение и стрес и освобождава инертната енергия от тялото. За да я направите отворете стъпалата си на ширината на тазобедрените стави, леко свийте коленете и просто се отпуснете към земята от кръста. Нека главата, лактите и раменете ви се отпуснат напълно. Останете тук отново 3-4 вдишвания и издишвания и се изправете внимателно като поемате въздух.

Випарита Карани

Една от най-добрите пози за освобождаване на напрежението в бедрата след дълъг работен ден. За да я изпълните седнете близо до стена и обтегнете краката нагоре. Горната част на тялото ви е отпусната на земята, а долната е под прав ъгъл високо към стената. Останете в позата между 5 и 10 минути.

Автор: Екатерина Кьосева