frida.bg
лимонада

Детокс лимонада с активен въглен: защо е толкова полезна?

Активният въглен е новата “супер съставка“ сред почитателите на здравословното хранене, която можем да видим почти във всичко. Следвайки тази модерна тенденция, приготвихме маска за лице с активен въглен и паста за зъби, а днес ви представяме как да го приемате вътрешно под формата на актуалната черна лимонада с въглен + защо е толкова полезна?

Защо да приемаме активен въглен вътрешно?

Активният въглен е вид порест въглен, който се обработва (или се „активира“) при много високи температури. Добива се от дървени или костени въглища, при чиято обработка са отстранени въглеводородите и се увеличава способността за абсорбция.

Приемането на активен въглен вътрешно има редица ползи за здравето  като детоксикация, подобряване на храносмилането и дейността на бъбреците.

Вътрешният прием на активен въглен също така мигновено намалява газовете и подуването на стомаха. Препоръчва се при леки форми на диария, повръщане, както и за понижаване на холестерола.

Прочетете още: Известни и неизвестни ползи от активния въглен

Смята се, че активният въглен „улавя“ токсините и вредните химикали в стомаха, преди тялото да има шанс да ги абсорбира. По този начин се спира абсорбацията на токсините от стомашно-чревния тракт и те се извеждат навън.

Ето защо напитките с въглен обикновено се използват, когато имаме нужда от силна детоксикация или спешно лечение, например при натравяне или предозиране с наркотици.

Важно е да се отбележи, че въгленът може да попречи на усвояването на хранителните вещества от тялото. Затова той не трябва да се консумира всеки ден. Също така се препоръчва да се приема не по-малко от 90 минути преди или след хранене.

Лимонада с активен въглен

Charcoal Black Lemonade

Съставки за 4 порции:

  • 1л. филтрирана вода
  • Сокът от 2 лимона
  • 2 с.л. мед или кленов сироп
  • 1 с.л. активен въглен на прах

Как да я приготвим?

Пригответе водата в кана и изстискайте в нея сока от два лимона. Добавете подсладител по ваш избор – става много добре с мед или кленов сироп. Накрая добавете активния въглен на прах и разбъркайте. Сервирайте лимонадата охладена или с няколко бучки лед.

За какво да внимаваме?

Приемането на твърде голямо количество активен въглен може да предизвика гадене и дори повръщане. Препоръчителната доза е една чаша или около 200мл. лимонада с активен въглен няколко пъти в седмицата. Това е лесен начин да се възползваме от положителните му ефекти, особено ако страдаме от храносмилателни проблеми или имаме нужда от детоксикация.

Снимка на корицата: flickr.com