frida.bg

Канелата – най-ароматният имунoстимулатор от древността

Ах, тази канела! Ароматът на уютните вечери, когато денят е малък, но вечерите са изпълнени с топъл чай, вкусни печива и любими хора у дома. Канелата е една от най-вкусните подправки. Тя притежава и редица здравословни качества, познати на човечеството от хиляди години.

Канелата не е скъп продукт и можем да я намерим във всеки магазин за хранителни стоки. В миналото тя била привилегия за малцина. В Древен Египет канелата била ценен дар, който получавали единствено фараоните.

Канелата се добива от дървото Cinnamomum и тази любима подправка е позната в две разновидностти: цейлонска канела и касия

Тя се изрязва от стъблата на дърветата, след което се изсушава. В процеса канелата сама започва да се навива като ролца, познати като канелени пръчки, които могат да се смилат на фин прах.

Невероятният аромат и вкус на канелата се дължат на ествествените й масла, които са нейното най-мощно оръжие в борбата с болестите и подобряването на метаболизма.

Канелата е ценен източник на антиоксиданти (полифеноли), като ароматната подправка дори задминава някои суперхрани като чесъна и ригана. Чудната канела се използва и като ествествен консервант за храни.

Безспорните противовъзпалителни свойства на канелата помагат в борбата с инфекциите и при възстановяването на увредените тъкани

Тази лютива подправка не само предпазва от сърдечни заболявания, но и намалява инсулиновата резистентност, подпомагайки инсулина да работи така, че да регулира нивата на кръвната захар.

Една от най-активните съставки на канелата, цинамалдехид, е част от съдържанието на лекарства срещу респираторни болести, причинени от гъбички. Антимикробното действие на канелата предпазва от появяването на кариеси, но и намалява лошия дъх.

Всички видове канела притежават полезни за организма свойства. Но цейлонската канела, позната като „истинската канела“, се различава от канелата касия със съдържанието на по-малко кумарин. Тъй като кумаринът се препоръчва да не се употребява в големи дози, добре е да търсим цейлонската канела за любимите рецепти, напитки и печива.