frida.bg
стомаха

5 ползи за стомаха от преминаването към вегетарианска диета

Вегетарианската диета е свързана предимно с консумацията на плодове, зеленчуци, бобови и зърнени култури, ядки и семена. Някои вегетарианци консумират мляко и млечни продукти, т.н. лакто вегетаринство, други – яйца и риба. Едно е сигурно, вегетарианската диета е лека диета, която се грижи за стомаха и има редица ползи за здравето.

Докато една част от вегетарианците решават да спрат консумацията на месо поради хуманни причини и любов към животните, друга част – приема безмесната диета като начин на живот, който ги кара да се чувстват по-леки и жизнени.

Преминаването на вегетарианска диета от време на време е начин да пречистим тялото си и да му дадем почивка от консумацията на месо. Именно с тази цел се правят т.н. великденски и коледни пости, които ограничават консумацията на месо и млечни продукти за 40 дни.

Спирането на месото, независимо дали като начин на живот или като временен диетичен план, води до редица полезни ефекти, които ще почувствате още в първите дни без месо. Ето кои са те!

Прочетете още: Най-популярните диети за отслабване през 2021 година

Ускоряване на храносмилането

Факт е, че стомахът ни преработва месото значително по-бавно, отколкото останалите хранителни продукти. Това в комбинация със забавения метаболизъм често води до констипация, подуване, натрупване на токсини и цялостно влошаване на здравето. Още в първите дни без месо ще усетите лекота в стомаха и намаляване на стомашните неразположения.

Подобряване вида на кожата

Забавеното храносмилане и натруването на токсини влошават състоянието на кожата и са в основата на появата на акне и възпаления. От друга страна, преминаването на диета, богата на плодове и зеленчуци, ще зареди тялото ви с витамини и минерали, които ще подобрят вида на кожата ви и ще я предпазят от свободните радикали.

Ще подобрите pH баланса в тялото си

Здравето върви ръка за ръка с добрия pH баланс в тялото. Голяма част от съвременната „бърза“ диета днес се състои от киселинообразуващи храни, като месо, фаст фууд, кафе и алкохол. Високата киселинност създава идеалната среда за развитието на болести и влошаване на здравето.

Прочетете още: 6 храни, с които да си набавим повече магнезий

Вероятно ще отслабнете

Един от изненадващите ефекти от преминаването към вегетарианска диета е загубата на няколко килограми. Без усилие. Как се случва това? Тялото постепенно се освобождава от токсини, храносмилането се подобрява, подуването в стомаха намалява, метаболизмът се засилва, тялото задържа по-малко вода, а ние се чувстваме по-леки и енергични.

Ще имате повече енергия

Когато консумираме месо, което както вече споменахме е по-трудно за обработка, голяма част от енергията отива за нуждите на храносмилането. В резултат се чувстваме уморени и апатични. Преминаването към по-леки и здравословни храни, като пълнозърнести храни, растителни мазнини,  плодове и зеленчуци, може да доведе до по-високи нива на енергия.

За какво трябва да внимавате?

Ако решите да преминете към вегетарианската диета, трябва да помислите за качествената замяна на животинския протеин с растителен. Освен това, вегетарианците често страдат от дефицит на витамин В12 и магнезий. Можете да компенсирате това с хранителна добавка или като консумирате повече храни, богати на съответните микронутриенти.

Прочетете още: Липса на витамини: кои са знаците, които тялото ни изпраща?