frida.bg
панир

Панир: индийското сирене, което укрепва организма

Панирът е прясно домашно сирене и част от традиционната индийска кухня. Според аюрведа панирът е подсилваща организма храна, която намалява чувството на слабост и умората.

Освен това е изключително вкусно и лесно за приготвяне. Панирът може да се яде самостоятелно или да се използва в различни рецепти, например супи и вегетариански ястия.

В древността много йоги се хранели само с мляко, като млякото в Индия се смята за храна не само за тялото, но най-вече – за духа.  Вероятно знаете, че в Индия кравата е свещено животно.

Прочетете още: Най-добрите храни, които можем да консумираме, според аюрведа

Тя дава своето мляко на хората, а ведите я смятат за  една от майките на  човешкия род. Според тях кравата е символ на „Божията Майка”, а волът, който оре земята, се счита за баща на човека.

Според аюрведа от млякото се получават три основни продукта: панир (прясна извара), гхи (пречистено масло) и дахи (кисело мляко).

Зашо да консумираме панир?

Сиренето панир е богато на калций, за който е известно че укрепва зъбите и костите. Панирът също така подпомага храносмилането, благодарение на съдържащите се в него фосфор и магнезий.

В Индия се смята се, че панирът подсилва имунната система и укрепва организма. Той съдържа витамините от групата B, които подобряват концентрацията и паметта.

Панирът съдържа и голямо количество протеини, които ще ви държат сити за дълго време и ще намалят апетита ви за вредни храни.  Съдържанието на мастни киселини в прясното индийско сирене ще ви помогне да изгаряте повече калории и в резултат на това да отслабенете.

Панир: как да го приготвим?

Session for Polish Interior Magazin "Weranda Country"

Продукти:

  • 2 литра прясно мляко
  • сок от ½  лимон
  • сол на вкус
  • парче тензух(памучен шал)

Приготвяне:

Изсипваме млякото в дълбока тенджера и го поставяме на котлона да заври. Докато го чакаме да заври си приготвяме коагуланта (лимоновият сок).

Над подходящ съд поставяме цедката и тензуха. След като млякото започне да се надига изсипваме лимоновият сок. Започваме да бъркаме.

Почти веднага панирът ще се отдели от суроватката. Ако не сме се сдобили с домашно мляко, то тя ще е бяла на цвят. Ще оставим панирът да се отдели от суроватката за по-дълго време.

Прочетете още: Разберете коя е вашата “доша” по аюрведа и бъдете по-здрави!

След известно време изсипваме всичко от тенджерата в гевгира през марлята. Оставяме го да се отцеди. Ако искаме плътен панир то стягаме хубаво тензуха и „приплексваме“ съдържанието. Поставяме нещо тежко отгоре.

Може да напълните кана с вода и да я оставите да „отлежи“ върху сиренето за два часа. Ако ви е нужна мека извара просто я стегнете в тензуха и изстискайте от нея суроватката.

В предстоящи статии ще ви предположим лесни вегетариански рецепти с панир, които стават за минути. Очаквайте… 

Снимка на корица: flickr.com