frida.bg
окситоцин

5 лесни начина да повишим нивата си на окситоцин

Окситоцинът често е наричан „,молекулата на любовта“, защото стимулира привързването, любовта и доверието. Най-често окситоцин се освобождава по естествен начин, когато споделяме приятни занимания с другите. Той ни кара да проявяваме загриженост, щедрост и да градим връзката си с тях.

Окситоцинът ни помага да реагираме по подходящ начин на социалната среда, като количеството му се променя постоянно. Хората, които не отделят достатъчно окситоцин, най-есто имат незадоволителни социални връзки, страдат от самота, изолация и липса на доверие в другите.

Прочетете още: 10 изненадващи факти за хормона окситоцин

Вместо да се фокусираме върху негативите от липсата на окситоцин е добре да знаем как можем да повишим нивата му, а заедно с това и удовлетвореността ни от социалните връзки.

Предлагаме ви 5 доказани начина, които ще ни помогнат да стимулираме производството на „любовната молекула“ в мозъка ни с минимум усилия и максимум ефект!

Прегръщайте другите

Научно доказан факт е, че докосването подпомага освобождаването на окситоцин, намалява стреса и подобрява дейността на имунната ни система. Затова вместо да се здрависвате с близките си хора, опитайте да ги прегръщате. По този начин се грижите не само своите нива на окситоцин, но и за техните.

Казвайте „Обичам те“

За хората с хронично ниски нива на окситоцин, е много трудно да изричат „обичам те“. Ако сте сред тях, опитайте да използвате двете специални думички по-често. Това ще ви накара да изразявате чувствата си по-открито и ще заздрави връзките ви с другите.

Споделете храната си

Един от най-лесните начини да се почувствате свързани с другите е да споделите храната си с тях. Споделянето на храната един с друг ни привързва един към друг, стопява дистанцията и заздравява връзките ни.

Подарявайте от сърце

Получаването и даването на малки подаръци стимулира освобождаването на окситоцин. Важното тук е да даваме от сърце и да не очакваме нищо в замяна.

Фокусирайте се върху другите

Фокусирането върху другите, вместо върху себе си, е друго ефективно средство, чрез което да стимулираме хормона на любовта. Как да направим това? Изслушвайте другите с емпатия и загриженост. Питайте ги как е минал денят им. Интересувайте се от нуждите и мечтите им. Всеки път, когато поставяте другите пред себе си вие не самостимулирате секрецията на окситоцин в тялото си, но и отваряте сърцето си за любовта!