frida.bg

Защо цветята са толкова важни в живота ни

Цветята са радостта на живота, те са символ на неговото пробуждане, те заместват думите. С цветята поздравяваме и засвидетелстваме любовта и признателността ни. Цветята носят послания и тази традиция е успяла да пребъде във вековете. Тези нежни създания на природата не само са красиви и радват окото. Те могат да вършат малки чудеса, променящи ежедневието ни.

Ако нямаме идея за подарък и сме поканени изненадващо на някои тържествено събитие, с букет цветя и усмивка няма да сбъркаме. Те са подходящи за всеки повод и празник, а етикетът повелява, че цветята предхождат подаръците. Но каква е тайната на обаянието им?

Цветята намаляват напрежението и безпокойството

Присъствието на ярки и свежи цветя отключва усещания за щастие, както и приповдигнатост на настроението сред присъстващите. В редица култури цветя се подаряват на болни хора. Присъствието на цветя и растения в лечебни заведения повлиява благотворно на пациентите по естествен начин, намалявайки нивата на стрес и напрежение.

Цветята правят всяко събитие запомнящо се

Дали ще е за рожден ден, за 8-ми март, Свети Валентин, сватба или годишнина, цветята превръщат всеки момент и събитие в специален празник. С подходящ букет от свежи рози или сложно аранжиран букет, ще добавите радост и красота в празника. Тъй като хората са визуални същества, бъдете сигурни, че цветовете и уханията от събитието ще останат не само незабелязани, но и запомнени от присъстващите.

Цветя за медицински цели

Най-голямото предимство на цветята е, че притежават ествествени лечебни свойства. В Аюрведа някои цветя се използват заради лековитите им качества. Чаят от цветовете на лайка, глухарче, лилия, невен или хризантема превръщат топлата напитка в неустоимо преживяване за сетивата, а полезните релаксиращи, прочистващи и тонизиращи свойства на чайовете от цветя са преоткрити отдавна.

Цветята прочистват въздуха

Цветята освежават възхдуха в стаята и го изпълват с ествестен аромат. Отглеждането на цветя у дома буквално е инвестиция в натурална пречиствателна система. Според проучванията цветя като спатифилум и бромелия помагат за премахването на токсините във въздуха и дори подобряват атмосферата за сън, произвеждайки голямо количество кислород.

Не само, че освежават въздуха, но цветята помагат на хората да подобрят настроението си. Според предпочитания аромат, вашата стая може да се превърне в комфортно място, в което да отпочинете, обградени от уханието на любимите цветя.

Цветята крият символи, които имат различно значение в културата на всеки народ. В България много хора носят имена на цветя, което олицетворява връзката на човека и природата в традициите ни. Значенито на цветята в ежедневието е безспорно и няма по-голям празник от това да си позволим да преоткрием неподозираната им сила.