frida.bg
серотонин

10 любопитни факти за хормона окситоцин

Окситоцин, или така нареченият „хормон на любовта“, е отговорен за привързването, влюбването и щастието. Според учените обаче ефектите му далеч надхвърлят тези добре познати ефекти. Оказва се, че окситоцинът е отговорен за голямо разнообразие от физически и психологически ефекти както при жените, така и при мъжете.

Окситоцинът се секретира от хипоталамуса в мозъка, а след това се освобождава в кръвообращението като влияе не само на нашата физиология, но и върху нашето поведение.

През последното десетилетие са проведени редица проучвания, които се фокусират върху ефектите на хормона окситоцин върху тялото и ума. Ето кои са най-важните от тях!

Окситоцинът…

… води до привързване

Baby&Mom

Учените откриват, че през първия триместър от бременността си жените отделят голямо количество окситоцин, който процес цели привързване на майката към бебето. Същото нещо се случва при жените след оргазъм, което стимулира привързването към партньора.

… стимулира раждането

Laboring

Научен факт е, че по време на раждане се освобождават огромни дози окситоцин, който засилва контракциите, отваря цервикалния канал и стимулира раждането.

… укрепва взаимоотношенията

sea breeze

Друго интересно откритие е, че окситоцинът заздравява и укрепва взаимоотношенията. Още по-добрата новина е, че се отделя, когато прегръщаме любимите си хора!

… засилва инстинкта да предпазваме себе си и другите

Defender

Окситоцинът стимулира т.н. защитна агресия и желанието ни да предпазваме близките и себе си от потенциални опасности.

… стимулира социалните умения

The website looks really good!

Според друго проучване, инхалирането на окситоцин подпомага в значителна степен социалните взаимодействия на деца с аутизъм. Доказва се също така, че окситоцинът намалява страха от другите и тревожността при аутистичните деца.

… намалява нивата на стреса

sunset meditation

Според друго проучване, деца, които са били отделени от своите братя и сестри в детска възаст, показват завишени нива на тревожност, стрес и депресия, които значително намалявали след като им били поставени инжекции с окситоцин.

… връща емоционалните спомени

Thinking ...X

Според друго интересно проучване, приемът на окситоцин помага да си спомним ясно забравени спомени и детайли от миналото.

… ни помага да заспим

Yelo Spa Sleeping Woman

Окситоцинът помага да се справим със безсънието като намалява нивата на кортизола, хормона на стреса, и в същото време успокоява нервната система.

… увеличава сексуалното желание

Couple

Секрецията на окситоцин, както вече казахме, стимулира привързаността, любовта и интимността, което води до по-голяма чувствителност и желание за интимност.

… стимулира проявите на щедрост

You give before you get

Инхалирането на окситоцин, според друго проучване, води до усещане за свързаност с другите и до увеличаване на проявите на щедрост към тях.

Прочетете още: Кои са храните, които увеличават нивата ни на серотонин и … щастие