frida.bg

Не, не е (само) тютюнопушенето : 5 навика, които вредят на здравето ни

Свикнали сме да смятаме, че пушенето на цигари, пиенето на алкохол и консумацията на мазни и преработени храни са най-вредните навици в ежедневието ни. Но има толкова много други вредни навици, за които дори не се замисляме. Ако искате да промените за добро живота си, помислете за следните привички, нанасящи вреда върху здравето.

Лягате си прекалено късно

Всеки от нас често е връхлитан от усещането, че времето не стига. Будуваме до късно след края на работния ден – имаме толкова много неща да свършим вкъщи. Кога ще гледаме любимия сериал? Ами книгата, за която все не остава време? Иска ви се и да отделяте повече време за хобито си. Но да жертвате съня си заради всичко това не мъдро решение.

Добрият сън е с продължителност 7-8 часа, в които организмът се възстановява и тялото отпочива. Мозъкът се подготвя за работа за следващия ден. Късното лягане и недоспиването не само изцеждат силите ни за следващото утро, но понижават нашата продуктивност. На по-късен етап е възможно да се появят и сериозни последствия за здравословното ни състояние.

Недостатъчният сън понижава защитните сили на имунната система и организмът става уязвим на инфекции. Рискът от развитие на хипертония, диабет и депресия също не е за пренебрегване при хората, които не си доспиват.

Използвате твърде често слушалки за слушане на музика

Слушането на музика ни зарежда с приятни емоции. На пазара се предлагат най-различни видове слушалки, които осигуряват все по-качествен звук за сетивата. Но експертите от Световната здравна организация напомнят, че заради любовта да слушат музика със слушалки, повече от милиард души рискуват да развалят слуха си и дори да го изгубят.

Тук значение играе силата на звука и продължителността на слушане на музика, надвишаваща 75 децибела в продължение на повече от два часа на ден.

Безконтролното слушане на силна музика за продължителен период от време провокира загуба на слуха – понижаване на способността да възприемаме звуци в шумна среда. Загубата на слуха се развива постепенно и е свързана с увреждането на слуховите нерви.

Освен това, постоянният шумов фон, свързан със слушането на музика, задкадров текст, подкасти и всичко останало, може не само да повлияе негативно на слуха, но и да окаже негативен отпечатък върху работата на главния мозък. Оттук следва и появата на тревожност, раздразнителност, безсъние и проблеми с паметта.

В никакъв случай не бива да се лишавате от слушането на любимата музика, но помислете за здравето си и въведете контрол върху продължителността на слушане и силата на звука.

Миете зъбите си веднага след закуска

Почистването на зъбите се извършва два пъти на ден – сутрин и вечер. При вечерната процедура всичко е ясно, но при сутрешната има някои особености.

Много хора мият зъбите си веднага след закуска, надявайки се това да ги защити от кариеси и да освежат дъха си. Стоматолозите предупреждават, че точно в този случай съдържащата се в храната киселина започва агресивно да прониква в зъбния емайл и го разрушава. За да избегнете развитието на кариес, почакайте минимум 30 минути, преди да се заловите с миенето на зъбите.

Използвате ежедневни превръзки

Прозрачното или белезникаво течение, което забелязваме върху долното бельо е нещо напълно нормално. Количеството може да се увеличи преди менструация или в дните на овулация.

Опитвайки се да защитим бельото си от вагиналните течения с помощта на ежедневните превръзки, ние можем да навредим на интимното си здраве. Ако превръзките се впиват прекалено много в кожата, най-нежните участъци на влагалището и вулвата могат да станат прекалено сухи. Това е причината за възникването на дисбаланс на влагалищната микрофлора, както и на появата на сърбеж или чувство за парене.

Освен това, постоянното използване на ежедневни превръзки може да доведе до развитие на кандидоза. Ежедневните превръзки затрудняват обмена на топлина, което допринася за повишение на влажността и появата на идеални условия за размножаване на гъбички.

Лягате си със смартфон или таблет

Време е да изгледате филм или да прочетете книга преди лягане. Използването на смартфон и ноутбук в леглото, обаче, не е добра идея. Синият цвят, който екранните устройства излъчват, влияе негативно върху зрението, състоянието на кожата и самочувствието ни.

Навикът да записваме с телефона в ръка не е лесно да бъде преборен, но не забравяйте, че синият цвят от екраните провокира синдром на сухото око и зачервявания на очите. Увреждането на ретината от излъчването на екрана води до загуба на зрението.

Използването на джаджи преди сън е добре да се преустанови поне 30 минути преди лягане.