frida.bg

5 ползи от ароматния чай от лайка

Чаша ароматен чай от лайка не би отказал и най-заклетият враг на чая като напитка. Лайката, известна с многото приложения и свойства на успокоително и антисептично средство завладява с нежния и сладък вкус, който засища сетивата и подсилва организма. Тя е билка от разред Asterales, чиито бели цветове напомнят тези на цветето маргаритка. От векове лайката се използва в различни медицински рецепти при редица заболявания.

Чаят от лайка се приготвя чрез запарване на изсушени цветове от билката в гореща вода. Много хора предпочитат чая от лайка като тонизиращо средство вместо пиенето на черен и зелен чай. Със сигурност една от причините лайката да е фаворит сред чайовете е нейният нежен и естествен и сладникав вкус.

Лайката е богат източник на антиоксиданти, които играят важна роля за намаляването на риска от развиване на някои болести, включително на рак и сърдечни проблеми. Освен това, тя е популярна и с отличното си въздействие върху нервната система, съня и храносмилането.

Ето и 5 ползи за здравето от пиенето на чай от лайка:

Подобрява качеството на съня

Лайката притежава уникалното свойство да повлиява върху качеството на съня. Това е така, защото съдържа апигенин – антиоксидант, стимулиращ определени рецептори в мозъка, които отговарят за сънливостта. Лайката намалява безсънието и хроничната невъзможност да заспиваме.

Наблюденията показват, че жени, които пият чай от лайка в следродилния период в продължение на две седмици спят по-добре от тези, които не консумират същата напитка. Също така при първите се проявявали по-рядко симптоми като депресия, която често се отключва при продължително безсъние. Според извода от друго проучване хората, които консумирали 270 грама екстракт от лайка два пъти дневно в продължение на 28 дни страдали до 1/3 пъти по-малко от среднощни събуждания, както и заспивали 15 минути по-бързо от тези, които не консумирали концентрат от лайка.

Влияе добре на храносмилателната система

Доброто храносмилане е от изключително значение за здравето. Някои изследвания показват, че консумацията на лайка може да повлияе добре на храносмилането, намалявайки риска от чревни и стомашни неразположения. Антисептичното действие на лайката спира разрастването на бактериите и намалява киселинността в стомаха. До този извод са стигнали учените след наблюдение на действието на лайката върху плъхове. Все още няма достатъчно задълбочени изследвания дали например лайката лекува язва при хората. Въпреки това, съществува разпространеното мнение, че пиенето на чай от лайка успокоява стомаха. В традиционната медицина лайката се използва за облекчаване на гадене и метеоризъм.

Предпазва от развитието на някои видове рак

Антиоксидантите, намиращи се лайката са свързани с предпазването от развитие на ракови заболявания. Апегининът се прилага в борбата срещу раковите клетки при рака на гърдата, рака на отделителната система, рака кожата, рака на простатата.

Контролира кръвната захар

Пиенето на чай от лайка може да понижи стойностите на кръвната захар. Противовъзпалителното действие на лайката предпазва от разрушаване на клетките на панкреаса, което се получава при хронично повишаване на кръвната захар.

Здравият панкреас е важен за производството на инсулин – единственият хормон, необходим за понижаването на нивото на захарта в организма, за да не настъпят необратими болестни състояния. Изследванията върху животни доказват, че лайката помага за намаляване на нивото на кръвната захар до нормалните й стойности, особено когато билката се консумира по време на хранене.

Подобрява работата на сърцето

Лайката е богата на флавони – антиоксиданти, съдържащи се в портокалите, грейпфрутите и лимоните. Флавоните са обект на проучвания поради потенциала им да понижават кръвното налягане и нивата на холестерола, които са важни показатели за риска от сърдечни проблеми. Консумацията на чай от лайка при диабетици води до подобряване на триглицеридите и „лошия“ холестерол.

И не на последно място – чаят от лайка се използва при простудни заболявания, при борба с депресивни състояния, в ароматерапията, козметичните продукти. Пиенето на чай от тази чудотворна билка е безопасно за почти всеки човек, с изключение на страдащите от алергия към растения от семейството на маргаритите като амброзия и хризантема.

Много от проучванията върху лайката са извършвани върху животни и резултатите не могат да бъдат приложени с категоричност върху хората. Въпреки това, лайката е вкусна и много хора предпочитат такъв чай заради приятния вкус и успокояващия аромат.