frida.bg

8 начина да започнете да се радвате на малките неща

Да се радваме на малките неща е съвет, който чуваме през целия си живот. Но дали наистина успяваме да го приложим? Кои са малките неща, които предизвикват щастие? От деца ни учат, че би трябвало да станем щастливи от постигането на важни цели като образование, получаване на желаната работа, повишение, дългоочаквана почивка.

Няма съмнение, че ключовите събития с добър развой носят удовлетворение и награда, която получаваме след положени неистови усилия и труд. Но вторачването в целите и преследването им често ни лишава от поглед върху малките неща от ежедневието. Ако успеем да им обърнем внимание по време на житейския си път, ще започнем да изпитваме радост от самия живот.

Разликата между радост и щастие се корени именно в умението да се радваме на малките неща.

Щастието е състояние, което отчасти зависи от случващото се около нас. Няма спор, че можем да изпитваме щастие чрез собствената си нагласа, но външни фактори и събития оказват ефект върху възприятията ни. Радостта от своя страна е онова чувство, което получаваме в даден миг и тя не зависи от това дали постигаме големите си цели или не.

Ето и някои съвети как да започнем да се радваме на малките неща в ежедневието. Хубавата новина е, че те са напълно безплатни. Всеки заслужава да бъде поглезен с хубава вечеря, цветя или друга приятна изненада, но дори такива подаръци никога да не ви сполетяват, пак можете без пукнат лев в джоба да създадете моменти на удоволствие.

Първо правило – спрете да мислите за „малките неща“ като клише

Чували сте хиляди пъти, че „малките неща“ осмислят живота, но зад кухата на пръв поглед фраза се крият големи ползи. Може би се чувстваме тъжни от това, че сме без партньор, докато в същия момент приятелите ни канят на сватба или ни съобщават, че им се е родило дете. Но точно в този момент вие имате възможност да се насладите на голямото си легло в напълно тихия си дом, знаейки, че можете да прекарате целия ден, както сметнете за добре.

Оценяването на малките моменти на удоволствие носят радост, която дори не сме подозирали, че е около нас. Ако успеем да ги уловим и им се насладим пълноценно, ще помогнем за подобряване на здравето си, за укрепване на имунната система, за намаляване на стреса и за увеличаване на продължителността на живота. Много от дълголетниците могат да се похвалят с умението да се наслаждават на простите неща, на простата храна, на малките неща – всички те носят позитивизъм.

Събудете се 15 минути по-рано

Всяка сутрин се борите с алармата, затова не е чудно, че горният съвет звучи като неприложимо пожелание. Ако не ви плашат 15 минути по-ранно ставане, направете ги 30 минути. Опитайте се да обърнете внимание на усещанията, които обикновено нямате време да изпитате. Светът изглежда по-различно рано сутрин: излезте на балкона или отворете прозореца и вкусете от лично направения от вас избор днес.

Вместо да се вглъбите в негативни неща като мръсния си апартамент или разхвърления боклук в двора на съседите, обърнете внимание на позитивните случки – ето я онази дружелюбна котка – идва да ви поздрави. Вдишайте хладния утринен въздух или постойте и посрещнете с поглед първите златни лъчи на изгряващото слънце.

По-ранното събуждане означава и че няма да бързате тази сутрин. Приемете 15-те минути като подарък, който сами сте си направили. Това е възможност да започнете деня с удовлетворение и спокойствие.

Направете дълга разходка

Разхождането е тайният ключ за излизане от ежедневната рутина. Разхождайки се, имате възможност да намерите удоволствие в природата и  в света около вас. Една продължителна разходка ще помогне за отпускане и зареждане с позитивни емоции, благодарение на повдигащи духа фактори като слънчевата светлина и свежия въздух. Освен това разходката допринася за събуждане на любопитството и креативността, тъй като забелязвате птици, растения и други неща, които пропускате да забележите.

Ако можете да си позволите разходка в голямо природно място като парк или гора – още по-добре. Но дори блоковете и няколкото зелени дървета ще свършат работа. Когато забелязваме детайли от заобикалящия ни свят, мислите ни се намират в настоящето, което увеличава удоволствието от разходката. Поканете любим човек или приятел, за да споделите малката радост от разходката.

Пробвайте се в градинарството

Градинарството у дома, в частност отглеждането на зеленчуци, подобрява емоционалното състояние. Поливането на насажденията и наблюдаването на растежа на цвете дава усещане за възнаграждение. Ако посаденото растение дава плодове, тогава, слагайки го на масата като храна, вие наистина ще се насладите на постигнатото от положения труд.

Обадете се на някого, за когото ви е грижа

В ерата на дигиталното общуване текстовите съобщения изместват говоренето на телефона. Понякога телефонирането изисква усилия, но със сигурност да чуеш гласа на близък човек носи повече радост от чата. Много хора пренебрегват телефонния разговор, без да осъзнават, че се лишават от удоволствието на общуването чрез емоциите, които гласът носи. Опитайте се да отделите 10-15 минути за разговор с приятел или роднина, за да чуете не само говора, но и и смеха им.

Изпечете нещо във фурната

Хората често бързат да се нахранят, но храната носи много повече радост, отколкото сме свикнали да приемаме. Печенето на храна е идеален повод да превърнете кухнята си в по-щастливо място. Печенето не е само, за да си направим вкусни сладкиши, но помага за намаляване на тревожността, депресията и стреса.

В печенето се крие магията от смесването на вещества и продукти, а тръпката от очаквания резултат е подобна на тази на фокуса, на който се радват и малки, и големи. Печенето е не само изкуство на химията, но и упражение по съсредоточаване, носещо удоволствие. И не на последно място – какво по-хубаво от вкусна, хрупкава награда за творческия процес с кухнята.

Изгубете се в книга

Ако обичате да четете книги, значи познавате добре насладата от потъването в непознат свят на истории и персонажи. Или пък обичате точните науки и факти, които ви вдъхновяват и стимулират ума ви? Четенето допринася за разширяване на кръгозора и оценяването на нашия собствен живот. Според изследванията четящите хора се радват на по-удовлетворен живот, по-високи нива на щастие и вяра в собствените сили и смисъл на съществуване.

Погледнете звездите в небето

Звездите са огромни, но те са онези малки неща, от които имаме нужда. Само няколко минути гледане на звездите в небето води до чувства като възхищение и радост. Няма нужда да бъдете астроном, познаващ всички съзвездия, но ако се опитате да откриете Млечния път, ще усетите прилив на щастие, релаксация и почуда, защото току-що сте се свързали с природата – най-голямото от всички „малки неща“ в живота. А той е малка вселена, която чака да бъде преоткрита. Затова, обърнете внимание върху изследването, отколкото върху крайната цел, защото по пътя до нея ще срещнете щастливите мигове, от които е изтъкан животът.