frida.bg

8 ползи от скачането на въже, за които може да не знаете

Има ли ефективни кардио тренировки без бягане на пътеката във фитнеса или в парка? Има отговор и той е въже за скачане. Може би ще си кажете това не е ли част от тренировката на боксьорите или… по-скоро старомодна игра за малките момиченца, скачащи на площадката до блока? Със сигурност е точно толкова забавно, колкото звучи и добрата новина е, че скачането на въже е най-достъпният и ефективен начин да изгаряме калории.

Скачането на въже може се справи навсякъде: във всекидневната, в училище, на работата, на време на пътуването до морето или до другия край на света. Така, че отскочете до близкия спортен магазин и изберете подходящо въже. За да се уверите, че пасва на вашата височина, стъпете с единия крак по средата на въжето и опънете двата края нагоре с дръжките – те трябва да стига точно до гърдите ви. След като сте избрали достатъчно широко място с походяща равна повърхност, можете да започнете да тренирате.

Какви са ползите от скачане на въже?

  1. Подобрява координацията

Скачането на въже подобрява координацията, карайки ви да съсредоточите вниманието си върху краката, особено глезените и стъпалата. Дори да не мислите за долните си крайници през цялото време, мозъкът много добре знае какво правите. Повтаряйки едно и също движение отново и отново, тялото започва да се приземява все по-леко, спазвайки ключовите 5 санитиметра от земята. С течение на времето ще започнете да пробвате нови трикове с кръстоване на краката и въжето, което ще допринесе още повече за координацията ви.

  1. Намалява нараняванията на краката и глезените

Скачането на въже е полезно за онези, които се занимават и с друг спорт. Много баскетболисти, тенисисти и други спортисти страдат от контузии на краката поради бягането и резките спирания или завъртания. Скачането на въже не само подобрява координацията на краката, но и увеличава силата на мускулите около глезените. Тъй като през цялото време използвате краката си, ако скачате на въже, тенисът например, ще се превърне за вас в лесна и забавна игра.

  1. Изгаря много калории

В сравнение с 30-минутно бягане, скачането на въже изгаря далеч повече калории. 124 калории се стопяват само за 10 минути скачане на въже, което се равнява на бягане в продължение на 30 минути! И най-хубавото е, че не се налага да излизате или да се съобразявате с климатичните условия навън.

  1. Подобрява плътността на костите

Учените са изследвали костната структура на възрастни хора и атлети, при което са установили, че най-доброто упражнение за подобряване на плътността на костите е скачането. Ако нямате наследствени проблеми с костите, няма и причина да отлагате скачането с въже.

  1. Подобрява здравето на сърдечно-съдовата система

Скачането на въже е препоръчително за поддържането на цялото тяло във форма. За да помогнете за укрепването на сърцето и белите дробове, трябва да скачате на въже от 3 до 5 пъти седмично в продължение на 12-20 минути.

  1. Подобрява дихателните способности

Освен в полза на сърцето, скачането на въже оказва положително влияние върху начина, по който дишате. Ако тренирате редовно с въжето, следващия път няма да се задъхвате по стълбите до деветия етаж, нито ще усетите с каква лекота взимате обиколките на плувния басейн.

  1. Ставате по-умни

Вярвате или не, скачането на въже може да подобри умствената ви дейност. Според Института по скачане на въже, скачането влияе върху развитието на лявото и дясното мозъчно полукълбо, което помага за пространственото ориентиране, подобрява способностите при четене и паметта. Скачането върху възглавничките на предната част на стъпалата изисква от тялото и ума да взаимодействат за баланс, рефлекси, мускулна и костна издръжливост.

  1. Подобрява умението ви да бъдете спокойни

Тъй като скачането на въже стимулира мозъка и тялото едновременно, боксьорите владеят умението да остават спокойни на ринга. Според Института по скачане на въже това се дължи на биомеханичната перспектива, при която тялото управлява арсенал от движения, докато в същото време въжето играе ролята на динамично механично съоръжение, подчиняващо се на законите на въртенето. Този синхрон и хармония на движенията са ключът към ползите, които получаваме при скачането на въже.

Подобрявайки умението да скачате и да бъдете в синхрон с тялото, ума и въжето, можете да се научите да оставате спокойни в стресови ситуации.

Затова, грабвайте въжето и започнете със скачането, за да научите непознати и полезни начини за задействане на потенциала на тялото и ума.