frida.bg

Гадене след секс? Какви са възможните причини

Най-съкровеният интимен акт е важна част от взаимоотношенията и любовта между двама души. Още по-вълнуващ е той за онези, пред които предстои полов акт за първи път – непредсказуемо събитие, обгърнато с мистерия и очаквания. Понякога те не се оправдават и често това важи именно за момичетата, сблъскващи се с някои проблеми след половия акт, особено когато той се случва за първи път. Най-популярната причина за разочарованието е наличието на болезнени усещания по време на самия процес, както и влошаването на самочувствието след него.

Не само при младите момичета, но и при по-зрелите жени се среща въпросът: защо ми се гади след секс? Ако и при вас се е случвало подобно нещо, не се затваряйте в себе си и не премълчавайте за проблема. Най-добре е да се консултирате със специалист, за да се погрижите за здравето си. Съществуват няколко основни причини защо при жените се среща гадене след сексуалния акт. Някои от тях не са толкова сериозни, колкото други, но във всички случаи проблемът изисква да му се обърне внимание.

Вегетосъдова дистония

Половият акт е сериозно изпитание за организма. В процеса тялото ни преминава през сериозни психологически и физически натоварвания, които могат да доведат до някои дискомфортни последствия. Ако страдате от вегетосъдова дистония, не се учудвайте защо ви се повдига след секс. Състоянието се характеризира с дисбаланс във вегетативната нервна система и управлението на вътрешните органи. В този случай гаденето може да бъде съпроводено от безпокойство, главозамайване и изтръпване на крайниците. За да се избавите от неприятните симптоми, лекарите съветват да се отпуснете и да превключите вниманието си върху обект, който е разположен далеч от вас. Ако и тези прости стъпки не помогнат за подобряването на самочувствието ви, обърнете се към специалист.

Алкохол

Понякога чаша червено вино може да провокира желанието за любовни игри. Алкохолът често е един от главните подбудители за много полови актове. Под въздействието на огнените напитки хората са склонни да се отърсят от стеснителността, която в някоя случаи е причина за проблеми в половото общуване. Но освен, че алкохолът би могъл да ни подтиква към плътски удоволствия, той може да оказва и негативно въздействие върху кръвоносните съдове. Ако трябва да сме по-точни, съдовете се разширяват, след което рязко се стесняват. Резултатът е усещане за повдигане, което получаваме след секс. Освен гадене, алкохолът може да доведе и до главоболие, слабост и повръщане.

За да си спестите подобни последствия, можете да се придържате към следните прости, но и учудващо трудни за следване съвети: откажете се от алкохола, ако планувате да се отдадете на интимни ласки със своя партньор или се откажете от половия акт, ако вече сте употребили алкохолни напитки.

Хипогликемия

По време на физически натоварвания в кръвта е възможно да се понижи нивото на глюкозата. Този факт предизвиква гадене. Специалистите твърдят, че хипогликемията не може да се обърка с нищо друго, тъй като гаденето се появява заедно с рязко пребледяване на кожата, треперене на ръцете и краката, слабост, както и силно чувство на глад. Тази причина за гадене се наблюдава при жени, които са гладували дълго време, придържайки се към небалансирани диети или неправилно са лекували захарен диабет. И в двата случая е необходимо да се консултирате с лекар, за да разрешите проблемите със здравето си и да започнете да получавате единствено удоволствие от интимната близост.

Психологически разтройства

Както стана ясно, понякога половият акт не оправдава надеждите и може да не донесе удоволствие на партньорите. В голяма степен това касае младите момичета, тъй като те са склонни да създават във въображението си идеалния сценарий, който се оказва неизпълним в реалния живот. Заради разочарованието може да възникне чувство на гадене.

Психологическите фактори при първия полов контакт са от огромно значение, защото сексът е стрес за целия организъм. Дали тялото ще понесе болезнени усещания от първия контакт или вниманието ще бъде насочено към странични неща? И двата случая се наблюдава повишено ниво на стрес. Какво ще си помисли партньора за краката ми, дали съм премахнала добре излишните косми, дали ще види онези ужасни стрии по кожата ми – всички тези терзания могат да доведат появата на чувство за гадене. Ако не можем да се справим с проблемите самостоятелно и половият акт продължава да предизвиква притеснения във връзката ни, непременно трябва да се обърнем за съвет към близък приятел, психолог или психотерапевт.

Освен споменатите причини, често желанието за повръщане може да е симптом за неразположения и болести във вътрешните органи. При бременност също се наблюдава гадене след секс, затова консултацията с лекар може да даде чувство на увереност и отговори на наболели въпроси. Грижата за здравето ще ви помогне не само да разрешите проблема с гаденето след секса, но и ще ви позволи да се насладите на общуването с партньора.