frida.bg
коремните

10 ефективни начини да стопим коремните мазнини

Коремните мазнини, и по-скоро висцералните мазнини, които се натрупват около вътрешните органи като черен дроб, панкреас и червата, могат да доведат до редица здравословни проблеми в дългосрочен план.

Въпреки, че висцералната мазнина е значително по-малко като количество от повърхностната, тя е „активна“. Това означава, че влияе върху начина, по който работи цялата хормонална система и оттук върху функционирането на целия организъм.

Когато висцералната мазнина започне да се натрупва в прекомерни количества това увеличава шансовете за развитие на Диабет тип 2, рак на гърдата, колоректален рак, деменция и сърдечни заболявания.

Добрата новина е, че с някои промени в начина на живот можем да намалим значително обиколката на талията си. Ето кои са най-добрите съвети за намаляване на коремните манзини, които дават 100% положителен ефект.

Физическа активност

yoga

Нямаме предвид да тренирате всеки ден във фитнес зала или да ставате лекоатлети. Специалистите препоръчват 30 минути умерена активност всеки ден. Това може да е бързо ходене в парка, разходка в гората, каране на колело, джогинг или йога.

Ако искате бързи резултати обаче опитайте комбинацията от аеробни и силови тренировки. Това е най-ефективният план за намаляване на упоритите коремни мазнини.

Освен това, физическата активност води до освобождаване на ендорфини, хормоните на щастието, което на свой ред ще ни накара да се чувстваме доволни от себе си и удовлетворени.

Намалете въглехидратите

Намаляването на приема на въглехидрати е една от ключовите стратегии за намаляване на обиколката на талията. Как да направим това? Започнете с това да ограничите консумацията на храни с висок гликемичен индекс (ГИ) и се придържайте към храните с нисък индекс.

Това ще ви помогне да останете сити за по-дълго време, тъй като храните с нисък ГИ държат инсулина под контрол. Храните с нисък ГИ също така ще ви помогне да намалите обиколката на талията.

Спете пълноценно

Enjoy the Fresh Air...

Според учените качественият нощен сън е от решаващо значение за намаляването на коремните мазнини. Защо? Когато се наспиваме тялото и мозъкът ни се възстановяват, а нивата на хормона кортизол намаляват. На сутринта сме отпочинали, заредени, консумираме по-малко калории през деня и тялото по естествен начин започва да се освобождава от излишните мазнини.

Консумирайте много фибри

Фибрите или така наречените диетични фибри, са твърдите и неразградими диетични влакна на растенията, които всъщност подпомагат и регулират нашето храносмилане. Те най-общо се делят на два вида – разтворими и неразтворими. Разтворимите фибри абсорбират водата и се превръщат в гел по време на процесите на храносмилане.

Te забавят придвижването на храната в храносмилателния тракт, което води до чувство на ситост за по-дълго време. Разтворимите фибри, намиращи се в овеса, лененото семе и бобовите храни, са особено полезни не само за намаляване на апетита, но и за намаляване на визцералните мазнини.

Не подценявайте протеините

Kung Pao Chickun and Mushrooms

Научните изследвания показват, че хората, които ядат повече протеини, имат по-ниски нива на висцералните мазнини. Затова се стремете да включите постни източници на протеин във всяко хранене и лека закуска. Например, морски дарове, постно месо, яйца, млечни продукти, бобови култури и варива.

Яжте храни, богати на калций и витамин D

Учените смятат, че калцият и витамин D, са двете хранителни вещества или микронутриенти, които спомагат в най-голяма степен за намаляване на висцералното затлъстяване. Тези хранителни вещества, според тях, играят важна роля в това как тялото изгаря мазнините.

За да обогатите диетата си с калций хапвайте повече мазна риба, яйчни жълтъци, млечни продукти, соя, ряпа, сусамов тахан и броколи. За да се заредите с витамин D опитайте да прекарвате поне 20 минути на открито всеки ден.

Опитайте диетата 16/8

empty-plate

Това е режим на хранене, при който предварително решавате как ще разположите вашите 8 часа, през които да се храните. Можете да съобразите това спрямо вашия собствен график на събуждане, работа и т.н. Ако първото ви хранене за деня е в 07:00 това означава, че трябва да хапвате до 15:00ч. следобед.

Можете да включите закуска, междинна закуска, обяд и следобедна закуска. Стремете се да се храните здравословно, без да преяждате. След това започва вашия 16-часов пост, през който можете да пиете прясно изцедени сокове, билков чай и огромно количество вода.

Намалете алкохола

Нови изследвания показват, че честата консумация на алкохол благоприятства натрупването на коремните мазнини. По този начин намаляването и дори спирането на прием на алкохолни напитки води до по-бързото стопяване на коремите мазнини.

Намалете стреса в ежедневието си

Meditation

Хормонът на стреса кортизол е един от ключовите фактори, който води до  натрупване на мазнини в областта на корема, особено при жените. По този начин намаляването на стреса е ключът към поддържането на талията ни тънка. Намерете това, което работи за вас. Днес съществуват разнообразни методи за управление на стреса като медитация, йога, рисуване, танци и физически упражнения.

Кажете „Не!“ на цигарите

Според специалистите пушенето насърчава натрупването на мазнини около корема. По този начин спирането на цигарите се превръща в превенция и ефективна стратегия за намаляване на обиколката на талията.

Ако обмисляте значителна промяна в диетата си, моля, консултирайте се с личния си лекар или диетолог, за да сте сигурни, че можете да го направите ефективно и без риск за здравето си.