Уакаме е бисерът в японската кулинария. Притежаващ много фин сладко-солен вкус, той чудесно акомпанира на различните японски деликатеси. В японската традиционна медицина зеленото водорасло се препоръчва за пречистване на кръвта и подобряване на храносмилането.
Освен невероятен и екзотичен вкус, уакаме е фантастична суперхрана, заради изключително богатото си съдържание на витамини и минерали.
В тази статия ще разгледаме някои от тайните суперсили на японското водорасло, а защо не да се насладим на японска салата или супа с уакаме!
Витамини
Уакаме е богат източник на мед, желязо и витамини от група В. Освен това е с невероятно ниско съдържание на калории и високо съдържание на фитонутриенти, като хлорофил и други растителни съединения, които се грижат за нашето здраве.
Минерали
Зеленото водорасло съдържа много добри дози манган, магнезий и калций. Само две супени лъжици уакаме ви осигуряват дневната доза от тези важни за организма ни минерали.
Омега-3 мастни киселини
Уакаме също така съдържа омега-3 мастна киселини. С над 400 mg на 100гр. можем да кажем, че японското водорасло е един от най-добрите вегетариански източници, чрез които можем да си набавим безценния омега-3.
Йод
Уакаме е отличен източник на натурален йод, който има важна роля във функцията на щитовидната жлеза. Важно е обаче да не се прекалява с консумацията на уакаме, тъй като съдържа голямо количество натрий.
Намалява холестерола
В допълнение към подобряването на функцията на щитовидната жлеза, проучванията показват, че уакаме може да бъде полезен за хората, които страдат от високо кръвно налягане и помага за намаляване на холестерола.
Изгаря мазнините
Проучвания, проведени в университета Хокайдо, установяват, че съединение в уакаме, известно като фукоксантин, помага за бързото изгаряне на мастната тъкан. Това е чудесна новина за всички любители на японската кухня, които заедно с това искат да намалят обиколката на талията си и да отслабнат.
Женско здраве и красота
Зеленото водорасло е изключително полезно за жените. В Япония се смята, че редовната консумация на уакаме подобрява дейността на репродуктивната система и помага при нередовна менструация.
Традиция сред японските жени е да консумират уакаме след раждане, заради високото съдържание на калций и йод в него, които са важни за кърмещите майки. Освен това се смята, че уакаме подобрява вида на кожата и прави косата здрава и блестяща!