frida.bg

Колко дрехи трябва да има всяка жена в гардероба си?

Поредна сутрин пред отворения гардероб с дрехи. Намирате се не пред пред дъска с математичски формули, с които сякаш никога няма да се справите, а времето тече и закъснявате за работа. Какво да облечем? Имаме толкова много дрехи, колкото никога досега и отново ни връхлита ужасното чувство, че няма какво да облечем.

Колко дрехи са нужни на една жена и как да направим така, че да са ни полезни в ежедневието? Според проучване средностатистическата съвременна жена разполага с малко над 100 броя дрехи в гардероба си. Със сигурност някои могат да потвърдят, че имат много повече, без дори да си спомняме кога последно сме виждали онази рокля с пайетите, която грабнахме на разпродажбата миналата есен или пък успяхме ли въобще през зимата да облечем поне веднъж червения пуловер с елена Рудолф?

Притежаването на всички знайни и незнайни дрехи може и да ви кара да се чувствате по-добре, но резултатите от проучването показва:

21% от дрехите ни не стават за носене

12% от дрехите не сме обличали никога

33% от дрехите ни са твърде тесни

24% от дрехите ни са прекалено широки

10% от нас се депресират всеки път, когато отварят гардероба

С колко дрехи е необходимо да разполагаме? Как да извлечем истинска полза от всяка дреха, която имаме?

Със сигурност никой не може да ви поучава или слага граници на желанието да имате още и още дрехи. Всеки от нас се нуждае от различни неща, защото е различен нашият лайфстайлът и среда. Няма значение дали имате 50 дрехи или 500 такива. Най-важен е този въпрос:

От полза ли е за вас гардеробът ви?
За да намерите отговора, задайте си следните въпроси:

Отваряте ли гардероба с мисълта, че нямате какво да облечете?

Прекарвате ли повече от 5 минути всяка сутрин, подбирайки тоалета си?

Пасват ли дрехите ви на сегашния ви начин на живот?

Купувате повече дрехи за специални поводи или предимно ежедневни дрехи?

Пазите ли дрехи в гардероба си по сантиментални причини?

Запасили ли сте се с прекалено тесни или широки дрехи в случай, че отслабнете или напълнеете рязко?

Изпадате ли в лошо настроение, когато се обличате?

Има ли в гардероба ви дрехи, които чакат да бъдат прекроени при шивача?

Ако отговаряте с ДА на някои или на всички от въпросите, време е да преобърнете с главата надолу гардероба си.

Както стана ясно, проблемът е не, че имате прекалено много или малко дрехи, а че не разполагате с правилните, които да паснат на сегашния ви лайфстайл. Това е така, защото когато преминаваме през промяна и навлизаме в нов етап от живота си, следва да променим и нашия начин на обличане. В същото време сме склонни да запазваме онези стари дрехи от миналото поради някакви сантиментални причини или защото смятаме, че ще ни потрябват някога в бъдеще.

Когато отказваме да се разделим с дрехи, които не носим, ние създаваме визуален хаос. Пред тази каша се изправяме всяка божа сутрин. Вместо купчина ненужни парцали, можем да напълним гардероба си с дрехи, от които имаме нужда, в които се чувстваме добре и които обичаме да носим всеки ден.

Няколко стъпки за създаване на идеалния гардероб

Само ако извършите няколко прости стъпки, ще постигнете следните резултати:

Ще се сдобиете с гардероб, пълен с дрехи, които обожавате да носите.

Ще успеете да се облечете спретнато за по-малко от 5 минути.

Ще разполагате с дрехи, които ви стават.

Ще се радвате на дрехи, в които се чувствате наистина добре.

Ще успеете да организирате гардероба си и там ще има място за всичко.

Ще получавате комплименти всеки път, когато се появите сред хора.

Специалистите по стайлинг залагат на 3 прости стъпки, с които ще си помогнете да се чувствате комфортно в дрехите си всеки ден.

Стъпка 1: Голямото почистване

Отворете гардероба и извадете всичко, което попада в категориите, изброени по-долу. Можете да продадете тези ненужни дрехи, да ги подарите на някого или да ги преправите, ако имат нужда.

  • Дрехи с прекалено малък или голям за сегашния ви размер.
  • Дрехи, които не пасват на сегашния ви начин на живот.
  • Дрехи, които не сте обличали и веднъж.
  • Всичко, в което не се чувствате добре или не изглеждате добре.
  • Дрехи с петна, дупки, следи от износване.
  • Неща, които продължавате да пазите и да свързвате с емоционални моменти: роклята от абитуриентския бал, полата от първата среща с гаджето, сватбената рокля и т.н.
  • Всякакви дрехи, които не сте носили в последната година.

 

В началото идеята да извършите голямо прочистване ще ви се стори непосилна, дори немислима. Но за да създадете гардероб, който да ви служи и да бъде наистина полезен за еженевието ви, трябва да си спомните, че често не можем да се разделим с ненуждните дрехи поради напълно грешни причини.

Когато обаче се отървем от ненужните дрехи, успяваме да овладеем хаоса в гардероба и да се изправим пред дрехите, които обичаме да носим.

Стъпка 2: Организиране

Сега, когато имате пред себе си дрехите, в които се чувствате и изглеждате добре е време да се заловите с пренареждането им.

Подредете гардероба по предназначение, а не по тоалети.

Например, групирайте всички дрехи така: тениски, потници, блузи, пуловери, поли, джинси, якета, рокли, пижами, чорапи и т.н.

Групирането на дрехите по видове ще ви позволи да добиете поглед върху дрехите си като отделни елементи, които можете лесно да комбинирате, вместо да разполагате с готов тоалет, които ще бъде носен само по един начин.

Стъпка 3: Добавете правилното парче от пъзела

Колко пъти сте заставали пред гардероба с мисълта „Само, ако имах бяла тениска за това сако или дънки“. Или „Бих носила тези обувки по-често, ако имах подходящ кафяв колан, с който да ги съчетая“.

Когато следващия път откриете тези „дупки“ в гардероба си, запишете ги на бележка.

Излизайки въоръжени с нея на шопинг, ще добиете фокус и ще намерите лесно парченцата от пъзела, от които имате нужда да запълните гардероба си, вместо да купувате неща, които ще заемат излишно място.