frida.bg

Тайните от миналото: как дамите от XIX век ходили до тоалетна, облечени в кринолини

Красивите пищни рокли от XIX век вдъхновяват малките момичета, мечтаещи да станат принцеси, но и дизайнерите на бални и сватбени рокли. Но впечатляващите рокли от миналото имали своите особености. Те не попадали в списъка с най-удобните дрехи на света. Първите кринолини се появили в Англия в началото на XIX и се оказали връх на модните тенденции до края на 1850-те години. Въпреки че думата „кринолин“ се отнасяла за доста плътните платове, изработени от конски косъм, във Викторианската епоха емблематичната женска дреха била позната като голяма разперена рокля с твърд обръч. За да не пречи, а в същото време да може да се танцува в нея, било необходимо да се спазват определи правила при носенето на рокля-кринолин. Чудили ли сте се някога как дамите, облечени в пищните рокли, ходили до тоалетна?

Умения и сила, за да се справиш с купчината плат

През XIX век санитарните условия и конструкцията на тоалетните били далеч по-различни от съвременните. Затова за успешното посещение на санитарното помещение, изглежда мнозина смятат, че се налагало дамите да свалят част от куполообразните фусти. Историкът и блогър Изабела Питчър (Izabella Pitcher) разкрива подробности около процеса: цял набор от прислужнички полагали усилия и сили, за да се справят с роклята на своята господарка. Но да снемат пластове, след което отново да ги връщат на мястото им, не можело и дума да става.

Оказва се, че кринолинът не е толкова статично и тромаво изобретение. Полата с обръч в долната част се отличавала с изключителна подвижност. Тя можела да се огъва във всяка посока и дори да се сгъва като хармоника. В същото време жената с лекота можела да съдейства и сама да вдигне високо цялата пола. Но независимо от удобната пластична функция, посещението на тоалетната все пак изисквало сръчни умения.

Тайната на викторианските дами

Най-голямата тайна на жените от Викторианската епоха била така нареченото „челно сядане“. Това означавало, че дамите се настанявали, обърнати с лице към канализацията или казано на съвременен език, към казанчето. Според историка Изабела Питчър, в този случай всичко се случвало просто. Техниката не е описана в историческите архиви, но може да послужи и като съвет за булките, облечени в пищни сватбени рокли.

Освен това Питчър уточнява, че в миналото за жените не било необходимо да свалят долното си бельо. Техните панталони били с разрез между краката, което съществено облекчавало посещението на „дамската стая“. Това, което от днешна гледна точка изглежда сложно и загадъчно, преди два века било усвоено с автоматична прецизност.