frida.bg

Цветовете за интервюто за работа – кои са идеални и кои да избягваме

Ако четете тази статия, най-вероятно сте получили обаждане или потвърждение за интервю за желаната работа. Вероятно се подготвяте трескаво за утрешната среща с бъдещия ви работодател и искате да се представите възможно най-добре. След като в главата сте нахвърлили отговорите на най-важните въпроси, които очаквате да чуете е време да помислите и за дрехите.

Максимата „по дрехите посрещат, по ума изпращат“ важи с пълна сила за предстоящата ситуация. Каквото и да облечете, за да направите добро впечатление и да подчертаете индивидуалността си, не забравяйте, че дрескодът за интервю е вид психологическо оръжие, което или ще ни помогне, или ще ни навреди. Знаете ли, че цветовете, които избирате да носите на интервюто за работа също имат огромно значение?

Не става въпрос дали ще изберете това или онова сако, масивна огърлица или фино колие, риза с дантела или големи копчета. Цветът оказва мощен ефект върху интервюиращия. Някои цветове говорят за професионализъм, други за авторитарност. Невнимателният избор на цветове може да накара отсрещната страна погрешно да ви възприеме като негативни, нестабилни или мързеливи личности.

Някои цветове за по-подходящи за определи сфери. Например, ако се явявате на интервю за позиция в банка, адвокатско дружество или голяма търговска компания, трябва да заложите на неутрални цветове. Ако сте се насочили към творческа кариера, подчертайте индивидуалността си с помощта на зеленото, лилавото или жълтото.

Синьото – най-добрият и сигурен избор

Специалистите веднага ще предложат да заложите на синьото за интервю за работа. Според HR-експертите синьото говори, че кандидатът, седящ срещу тях е екипен играч. Синьото е най-добрият избор, защото означава, че може да ви се има доверие. С него показвате, че сте открит и лоялен човек.

Но какъв нюанс на синьото? Тук няма никакво значение, стига да не е в ослепително крещящия спектър. Тъмносиньото е класика, докато бледосиньото се съчетава добре с черни или тъмносини панталони или пола. Но внимавайте – понякога прекалено убитите нюанси могат да ви накарат да изглеждате пасивни.

Черното – сила и авторитет

Вторият най-добър избор за дрехи за интервюто за работа е черният цвят. Той се свързва с лидерството, силата и авторитета. Черният цвят подсказва за стабилност и категоричност. Затова избирайте в облеклото да доминира този неутрален цвят, само ако позицията, за която кандидатствате го позволява, т.е. за място на мениджър, а не за обслужващ граждани или за по-ниско стъпало в йерархията.

Сивото – идеалният неутрален цвят

Сивото е чудесен избор за интервю за работа. Този цвят ще ви представи пред бъдещия работодател като мислещ и аналитичен човек. Само не забравяйте да избягвате сиви блузи или ризи в случай, че сте по-притеснителни и се напрягате лесно, защото кръговете от потта ще се набият на очи. И все пак, сиво сако или сив панталон са чудесна идея за предстоящия голям ден.

Бяло – сигурност и организираност

Честно казано, няма да сбъркате, ако посегнете към белия цвят при избор на облекло за интервюто. Бяла риза в комбинация с тъмносиньо или сиво долнище е всичко, от което имате нужда. Мозъкът възприема белия цвят като чистота. Той подсказва, че сте организирани, ориентирани към детайлите и че сте честни. Бялото се комбинира лесно с всички цветове, но освен класическите съчетания с черно, синьо и сиво, можете да си позволите експерименти с изпъкващи на белия фон детайли – цветни аксесоари и бижута.

Кои цветове да избягваме?

Според проучванията оранжевото е най-ужасният избор за интервю за работа. Често той се свързва с хора, които не са професионалисти. Разбира се, този специфичен цвят говори, че човекът отсреща е креативен и необикновен, но за първи разговор с работодателя ни е по-добре да заложим на неутрални цветове.

Кафявият цвят може да се счита за неутрален и в него да изглеждаме спокойни и надеждни, но в динамичния кариерен свят, кафявото по-скоро ще създаде усещане, че сте прекалено упорити, скучни и пасивни. Кой ще иска да наеме служител, който не обича промените?

Червено – в някои случаи този агресивен цвят върши чудеса, но трябва да сте изключителни внимателни. Червеното е толкова мощен цвят, че може да изпълни цялото пространство в стаята и да отвлече вниманието от личността ви. Той говори, че сте бунтари и че обичате да доминирате, а да демонстрирате агресивност по време на интервю за рабоата е възможно най-лошата стъпка. Ако не кандидатствате за лидерска позицията, по-добре забравете за бордовото сако или алената риза. И все пак, детайл в червено като вратовръзка или колан не е никак лош избор.

Оставете щампите и рисунките в гардероба. Когато отивате на интервю за работа, закачливостта в облеклото е редно да мине на заден план. „Вижте ме! Вижте колко много ставам за тази работа“ не е умна стратегия, ако искате интервюиращият да забележи вашите професионални и делови качества, вместо усета ви за мода.

Ако в момента се чудите какво да изберете за големия утрешен ден, по-добре играйте на сигурно. Това не значи непременно да се облечете в скучни дрехи. Можете да изразите себе си чрез акценти в детайлите и аксесоарите. Но не на последно място – не забравяйте да облечете най-важната дреха – увереността в себе си.