frida.bg
мазнини

Коремните мазнини: какво трябва да знаем?

Мазнините в областта на корема се трупат лесно. Десерт след всяко хранене, шоколад в следобедната почивка, сладолед по време на любимия сериал… Не е учудващо, че не забелязваме кога сме качили няколко килограма и то точно в областта на корема. Стопяването на коремните мазнини обаче е предизвикателна задача за повечето от нас.

Коремните мазнини: какво трябва да знаем?

Belly Fat Burning Foods – What To Eat To Get Rid of Belly Fat

Когато говорим за натрупване на мазнини в областта на корема, трябва да знаем, че тя бива два вида. Първият вид е мазнината, която се намира точно под кожата или т.н. подкожната мазнина. Тя представлява около 90% от коремните мазнини и можем лесно да я напипаме с пръсти.

Вторият тип е така наречената висцерална или интраабдоминална мазнина и съставлява останалите 10% мазнини. Именно тази мазнина, която се намира в дълбочина и се натрупва около ключови органи като черен дроб, панкреас и червата, може да бъде най-проблематична за здравето ни в дългосрочен план.

Защо излишните мазнини в областта на корема са проблем?

Висцералната мазнина, макар и значително по-малко от повърхностната, е „активна“. Това означава, че постоянно произвежда съединения или „посланици“, които влияят отрицателно върху функционирането на цялото тяло.

Това са цитокините и други съединения, които влияят върху това как работи цялата хормонална система. Когато висцералната мазнина започне да се натрупва това увеличава шансовете за развитие на Диабет тип 2, рак на гърдата, колоректален рак, деменция, сърдечни заболявания и др.

Как всъщност се натрупват коремните мазнини?

Belly Fat

Защо едни хора лесно трупат мазнини в областта на корема, а други не все още не е напълно изяснено от научна гледна точка. Смята се, че стресът и по-точно високите нива на хормона кортизол играят съществена роля в този процес.

Нездравословната диета с много „бързи въглехидрати“ и малко протеини, в комбинация с консумация на алкохол, липса на упражнения и некачествения сън в голяма степен допринасят за натрупване на мазнини в областта на талията.

Няма как да пропуснем да споменем и генетичния фактор. Според учените, нашите гени до голяма степен влияят върху избора ни на храна, както и върху начина, по който изгаряме излишната енергия (калории). Това обяснява защо едни хора лесно отслабват лесно, а други – не.

Дали имаме твърде много мазнини в коремната област?

Измерете талията си, за да разберете! Експертите твърдят, че при жените обиколка на талията над 80 см, а при мъжете над 94 см е индикатор за твърде много мазнини в областта на талията.

Ако вашата обиколка надвишава тези стойности е добре да вземете мерки за намаляване на коремните мазнини. Как да направите това, ще ви разкажем в следваща статия, очаквайте я!