Във време, в което цял свят води дискусии „за“ и „против“ ваксините, искаме да припомним, че човешкото тяло има вградена защита и това е нашата имунна система. Имунната система може да не работи ефективно по редица причини като силен стрес, преумора и липса на достатъчно хранителни вещества.
В този смисъл, пиенето на прясно изцедени сокове подпомага имунната защита като снабдява организма ни с концентрирано количество витамини, минерали и антиоксиданти.
Тези пет рецепти за прясно изцеден сок съдържат всички хранителни вещества, от които имунната система се нуждае, за да работи оптимално, т.е. да ни предпазва от вируси и да ни помага да се възстановим по-бързо.
Как да си направим сок за укрепване на имунитета?
За да приготвим перфектната чаша сок за имунитет трябва да спазваме някои основни принципи, а всичко останало е въпрос на индивидуален вкус и предпочитания.
Основа: Основата на сока обикновено се прави от зеленчуци и плодове, които съдържат много течност, например краставици, целина, моркови, ябълки.
Витаминна бомба: Това обикновено е зеленчук или плод, който съдържа концентрирано количество витамини и минерали, например цвекло, листни зеленчуци и др.
Суперхрана: Можем да обогатим сока с допълнителни витамини и минерали като добавим суперхрана по избор, например спирулина, моринга, акай бери, мака и др.
Ароматна съставка: това може да бъде прясна билка или подправка, например магданоз, босилек и т.н.
Най-добрите плодове и зеленчуци, от които можем да приготвим сок през есента и зимата
Зеленчуци
Цвеклото, морковите, краставиците, целината, къдравото зеле и спанака са мощни антиоксиданти. Те подпомагат детоксикацията на черния дроб и подсилват имунната ви система.
Плодове
Всички плодове, включително ябълки, цитрусови плодове (лимони, грейпфрут, портокал, лайм), нар, горски плодове, са истински витаминни бомби. Те също така са богати на течности, от които клетките на тялото отчаяно се нуждае, когато сме болни.
Суперхрани
Куркумата, спирулина и джинджифилът са мощни суперхрани, които съдържат концентрирано количество витамини, минерали и противовъзпалителни съставки. Те подпомогнат активността на клетките и поддържат имунната система силна.
За да улесним вашето пътешествие в света на прясно изцедените сокове ви предлагаме 5 основни рецепти. Когато усвоите основните принципи ще можете да експериментирате и да създадете „свои“ уникални рецепти!
5 рецепти за прясно изцедени сокове, които борят настинките
Детокс сок от цвекло
Цвеклото съдържа високоактивен фитонутриентен пигмент, наречен беталаин, който притежава мощни антиоксидантни, противовъзпалителни и детоксикиращи свойства. Добавете ябълки и спанак, за да го обогатите с витамин С и ще получите истински еликсир срещу настинка и грип.
Съставки
- 1 голямо цвекло
- 1 зелена ябълка
- 2 моркова
- 1 шепа пресен спанак
- 2 краставици
Сок „Чиста енергия“ с нар и цитруси
Грейпфрутите и лимоните са пълни с витамин С, за който е известно, че намалява симптомите на настинка и грип. Той също така активира имунните клетки, а глюкозата в нара ще ви зареди с енергия за деня. Добавете къдраво зеле, което съдържа безценни фитохимикали, за да усилите антиоксидантните и противовъзпалителни ефекти на сока.
Съставки
- един голям нар
- 2 грейпфрута
- 1 лимон
- 1 връзка прясно зеле
Антивирусен сок с тиква
Тиквата в тази рецепта подхранва клетките ни с бета каротин и есенциални мастни киселини, които притежават силен антиоксидантен ефект. Джинджифилът има антивирусно действие, а лимонът добавя ценен витамин С. Куркумата от друга страна действа антимикробно и помага на организма да се бори с чуждите нашественици, наречени „вируси“.
Съставки
- 1 средна тиква, обелена
- 2 лимона
- 2 см парче джинджифил, обелено
- 2 ч.л. куркума на прах
Мощен буустер с витамин С
През студения сезон търсете плодовете и зеленчуците с високо съдържание на витамин С като лимони, магданоз и ябълки.
Съставки
- 1 шепа зеле
- 1 ябълка
- 1 шепа магданоз, пресен
- 2 лимона, изцедени
Антиоксидантен сок с целина
Листните зеленчуци и червено-лилавите плодове и зеленчуци са чудесен източник да заредим организма си с антиоксиданти, които участват в детоксикацията на клетките, производството на енергия и поддържането на имунитета.
Съставки
- 2 моркова
- 1 малко цвекло
- 4 стръка целина
- 1 ч.л. джинджифил
- шепа магданоз
- 1 лимон, изцеден
Поставете съставките от избраната от вас рецепта в мощна сокоизстисквачка и изцедете. Някои цитруси като лимон и лайм е по-лесно да изцедим отделно и да добавим към вече изцедения сок. Пресният сок е най-добре да се консумира веднага. Ако е необходимо, можете да го съхранявате в хладилник в херметически затворен стъклен съд до 24 часа.