frida.bg
главоболие

5 „странни“ фактори, които причиняват главоболие

Факторите, които предизвикват главоболие са много. Както знаем високите нива на стрес често водят до повишена тревожност, безсъние и болка в главата. Ако често забравяте да пиете вода (дехидратация) или пропускате да изпиете сутрешното си кафе (кофеинова абстиненция) вероятно също познавате изненадващото главоболие в средата на деня.

И докато много от тези причини са всеобщо известни, има някои странни и необичайни фактори, които могат да са отговорни за болката в главата ви. Кои са те и защо причиняват главоболие?

Чувствителен мозък

Wanting something to begin.104/365.

Според изследване, проведено в Медицинския център на университета Бейлор в Тексас, САЩ, нервните клетки у страдащите от мигрена са значително по-чувствителни от тези на другите хора. При мигрена свръхвъзбудимите мозъчни клетки предизвикват електрическа вълна. Тя се разпространява в целия мозък. Тази вълна предизвиква освобождаването на простагландини и серотонин и води до разширени кръвоносни съдове – фактори, които са свързани с появата на силно главоболие.

Ярки и мигащи светлини

Time Travel

Близо 85% от страдащите от мигрена споделят, че са изключително чувствителни към ярка и/или мигаща светлина. Например нощното шофиране, престоя в казино или в мол могат да се превърнат в тригер, който да задейства болката в главата им. И докато страдащите от главоболие често визират ярките светлини като спусък на болката, трябва да отбележим, че този фактор все още не е научно доказан.

Светкавици и гръмотевични бури

Lightning

Друг вид мигаща светлина също може да предизвика болка в главата. Това е светлината от светкавицата в гръмотевичната буря. Проучване от 2012 г., публикувано в Cephalagia, установява, че пациентите са с около 28% по-склонни да страдат от мигрена в дните, в които има гръмотевична буря. Едно от възможните обяснения е, че в електрическия заряд във въздуха нарушава електрическите вълни в мозъка.

Рязка промяна във времето

Darkened Skies in Colour

Светкавицата не е единственото метереологично явление, което може да причини пулсиращо главоболие. Различни проучвания показват, че бързите промени в барометричното налягане променят концентрацията на електрическия заряд във въздуха. Това на свой ред причинява „наводняване“ на мозъка със серотонин. В резултат се случва рязко освобождаване на серотонин, което може да причини силна болка в главата.

Може ли мозъкът да замръзне?

Iced Tea

Замръзването на мозъка настъпва секунди след бързото поглъщането на много студена храна, например сладолед или студена напитка с много лед. Болката може да се усети отстрани на главата и обикновено продължава от минута до няколко часа. Този ефект се обяснява с директната стимулация на чувствителни към температура нерви плюс ефекта на студа върху кръвоносните съдове, разположени в небцето.