frida.bg
децата

Tree Change Dolls: куклите, които връщат детството на децата

Какво се случва, когато светът на възрастните от години налага на децата един нездравословен модел на възпитание, в който принца на бял кон се бори да спечели целувка от принцеса, а тя на свой ред се бори да привлече вниманието му и да го съблазни? Е, ставаме свидетели на резултатът – хиляди момичета искат да влязат в шаблона на съблазнителката и хиляди мъже чакат да бъдат съблазнени в един лудешки танц, в който автентичното свързване между половете става все по–недостижим мираж.

Моделът на куклата съблазнителка

Моделът на куклата съблазнителка с гримирани очи, издути устни и тънка талия програмира детския мозък, че това е единственият начин жената да бъде харесвана и обичана. Тя трябва да изглежда по този начин, за да „извоюва“ приемането, от което се нуждае.

Вярването, че истинското не е достатъчно красиво, че трябва да се украсяваме и да се борим с телата и гените си създава не малко проблеми в живота на жените. Желанието да се носи маската на съблазнителката води до пренебрегване на истинската същност на жената, до вътрешни борби и ниска самооценка. До кога?

Австралийската художничка Соня Сингх измисля гениален начин да постави под въпрос цялата тази сексуализирана индустрия, която съществува от години при куклите за малки момичета. С помощта на майка си тя създава проекта Tree Change Dolls , чиято цел е да промени сексуалния вид на куклите и да им върне невинния детски външен вид.

Да върнем детството на децата

Соня Сингх, майка на момиче, осъзнава вредния ефект, който този модел има върху психиката на малките момичета и решава да преобрази куклите й. Тя премахва целия грим от очите, устните и веждите на куклите на дъщеря си, а след това ги връща към далеч по-нормалния им детски вид, докато майка ѝ им шие нови детски дрехи.

В скорошен видеоклип в YouTube Синг казва: „Аз не съм производител на кукли. Не искам да бъда, но ако това, което направих, повлияе на някои от големите компании за играчки и ги накара да преосмислят вида на куклите, които продават, това не би било никак лошо”. По-късно във видеото виждаме как някои деца играят с куклите, а едно дете признава: „Беше някак странно с целия тъмен грим и гигантските устни.“ 

Безспорна истина е, че куклите изглеждат много по-щастливи без тежкия си грим и сексуалните дрехи, а новите им дрехи изглеждат далеч по-удобни и подходящи за детската възраст. Единственият отворен въпрос е как тази млкада и креативна майка ще се справи с конкуренцията от сексуализирани кукли барби?

Със сигурност е добре да се замислим, когато купуваме гримитрани кукли на децата какво всъщност искаме да им внушим? Може би е време да кажем „не“ на този вреден модел, който ограбва детството от децата и женствеността от жената. Може би е време да започнем да купуваме кукли, които носят посланието, че момичетата са красиви такива, каквито са и не е нужно да се преструват на нещо друго, за да бъдат обичани, приемани, и ценени.

Снимки в статията: Sonia Singh Tree Change Dolls

Автор: Екатерина Кьосева