frida.bg

За какво в живота си съжаляват най-много хора?

Всеки има неща, за които съжалява, но ние винаги си представяме, че те се въртят около грешките, които смятаме, че сме направили. Може би съжалявате,  че сте се оженили за човека, който сте избрали. Може би искате да напуснете работата си и да се преместите в Бали, но се притеснявате, че това е грешен избор, разказва MSN.

Ние се фокусираме много върху решенията, които правим в момента, но едно ново проучване, публикувано в списанието Emotion показва, че старата поговорка все още е вярна: не съжалявате за нещата, които правите, а за онези, които не правите.

В книга, озаглавена “ “The Ideal Road Not Taken“, психолозите на The College of Arts & Sciences идентифицират три елемента, които изграждат усещането на човек за сами него си. Вашето действителен Аз се състои от качества, които смятате, че притежавате. Вашият идеален Аз е съставен от качествата, които искате да имате. Вашият вътрешен Аз е човекът, който смятате, че трябва да сте, според вашите задължения и отговорности.

При проучването на отговорите на стотици участници в шест проучвания, изследователите открили, че когато са помолени да назоват най-голямото си съжаление в живота, 76% от участниците са заявили, че не са изпълнили представите си за техния идеален Аз.

Живеем в свят, в който ни се казва, че ще имаме великия живот, ако следваме правилата. Смятаме, че ако вършим всички неща, които обществото очаква от вас – бъди добър гражданин, омъжи се в подходящото време, направи достатъчно пари и т.н. – ще се чувствате щастливи и изпълнени със смисъл. Но когато става въпрос за нашите собствени мечти и стремежи, хората са по-склонни да ги оставят на заден план и да не ги реализират. Именно това е причината, която наистина ни кара да се чувствам нещастни по-късно в живота си.

Резултатите от проучването показват, че не е достатъчно хората да се насърчават просто да „вършат правилното“. Трябва да разберем, че е жизненоважно за хората да работят за техните надежди и мечти и че не е нормално да и пренебрегват завинаги. „В краткосрочен план хората съжаляват за действията си повече от бездействията си. Но в дългосрочен план е точно обратното“, казват учените, направили проучването.