frida.bg

Честите грешки, които допускаме с използването на зехтин

Зехтинът е изключително полезен тип мазнина, който е добре да включвате във вашето хранене и готвене. Той е източник на ценни мастни киселини, които имат важни функции в организма. Въпреки това, при употребата му е важно да избягвате някои грешки, които могат да ви навредят както финансово, така и да намалят ползите от зехтина.

Ето някои от най-често допусканите грешки при използване на зехтин:

Купуваме рафиниран зехтин

Представянето на рафинирани зехтини като по-лека версия с по-малко калории и мазнини може да създаде впечатлението, че те са по-добър избор за здравословното хранене. Въпреки това, трябва да знаете, че рафинираните зехтини са подложени на обработка, която отнема полезните им вещества.

Нерафинираните варианти на зехтина са сред най-здравословните, тъй като съдържат повече от полезните мастни киселини и антиоксиданти. Ако се тревожите за калориите, просто можете да консумирате по-умерено количество от нерафиниран зехтин, като го включите в рамките на балансираната си диета.

Не готвиме със зехтин екстра-върджин

Студено пресованият зехтин, известен още като екстра върджин, е познат със своето предназначение за салати, сурови ястия, дресинги и сосове. Обаче, много хора грешат, като смятат, че той не е подходящ за готвене.

Това далеч не е вярно. На практика, студено пресованият зехтин може да бъде използван и при готвене, при условие че температурата не превишава 200 градуса. Това ви дава възможност да се възползвате от качествата му и да го използвате в разнообразни кулинарни приготвяния.

Изхвърляме зехтина, ако ни горчи

С времето, студено пресованият зехтин и не само той, може да придобие лека горчивина. Това е естествен окислителен процес, който не означава, че зехтинът е развален. В действителност, антиоксидантите, които се съдържат в зехтина, реагират с въздуха и претърпяват окислителна реакция. Важно е да се има предвид, че и сортът маслини, от които е произведен зехтинът, може да влияе на неговата горчивина. Някои сортове маслини имат по-изразена горчивина в сравнение с други.