frida.bg

Коя е перфектната възраст за раждане на първо дете?

Много жени се питат един и същи въпрос – коя е перфектната възраст за раждане на първо дете? Съвсем разбираемо е да има подобни колебания, тъй като науката не е дала категоричен отговор на въпроса. Има обаче някои експерти, които смятат, че са открили точната възраст за всяка една жена да стане родител.

Една от тези жени е д-р Стела Узденова – известен руски гинеколог, добре позната в родината си заради своята експертиза. Пред изданието „Спутник“ тя разказва, че през годините има промяна в средната възраст на жените, които раждат своето първо дете. Иначе казано, установена е тенденция тази възраст да нараства като цифра – нещо, което вероятно всички забелязваме.

Ако в миналото повечето жени са раждали първото си дете до 26-годишна възраст, сега родилките са малко по-възрастни, споделя д-р Узденова. Тя е категорична, че най-подходящият момент за това е между 20 и 35 години.

Дори жените, които обаче са надхвърлили тази възраст, могат да родят съвсем безопасно, посочва д-р Узденова. Тя посочва, че на 20 години тялото вече е напълно готово за раждане – вече е зряло и разполага с хормонален фон. Признава, че след 35 години раждането може да се усложни, тъй като вече има определени разтройства, които се забелязват. Много често те са под влияние на фактори като околна среда, стрес, хронични заболявания и т.н. Това обаче не е „присъда“, че жената не може да роди и след 35. „Децата са прекрасни. Трябва да опитваме на всяка възраст. Имаме доста пациенти, които раждат първото си дете и след 45“, споделя д-р Узденова.

Тя казва, че тогава може да има усложнения и бременността да не протича „както сме си я представяли“, но въпреки това да се получи успешна. Тя съветва тези жени да не изпадат в паника, а да слуша лекарите и да изпълнява напътствията им. Щастието след това обаче е несравнимо, което може да се потвърди от всички, изпитали това усещане.