frida.bg
бебе

Митовете за бебетата, в които все още вярваме

Преди да станем родители, имаме много теории за отглеждането на детето си. Но след като се появи малкото същество в света ни, всички теории изчезват и се налага да се доверим на нашето усещане и интуиция. Това е особено вярно за майките, които имат майчински инстинкт и вътрешно усещане за това, което е най-добро за техните деца. Това не е просто твърдение, а е научно доказано. Въпреки това, все още съществуват много митове, свързани с грижата за бебета. Ето кратък списък на най-често срещаните митове:

Трябва да ги къпем всеки ден

Въпреки, че обикновено сме научени, че е добре да се къпем всеки ден, в реалността това може да не е толкова необходимо. Вместо това, ежедневната хигиена се състои в измиването на определени части на тялото, като лицето, ръцете, врата и областта около пелените. Ако вашето бебе има изсушена кожа, прекаленото къпане може да увеличи този проблем. В такъв случай, е важно да нанасяте подходящи продукти за тялото след всяка баня – през зимата може да използвате бебешко олио, а през лятото по-леки продукти. Къпането всеки ден може да се включи като част от ритуала преди заспиване, но то не е задължително.

Ако го гушкате, ще го разглезите

Ако сте нова майка и се консултирате с по-опитна жена (свекърва, баба или майка), може да чуете това мнение. Плачът е един от малкото начини, по които бебетата комуникират с нас. Когато плачат, те се опитват да ни кажат, че имат нужда от нещо. Ето защо е важно за родителите и грижовните хора да отговарят на тези признаци. Важно е да наблюдавате и да разберете сигналите, които вашето бебе ви изпраща, защото това може да ви помогне много при комуникацията с него.

Нямате достатъчно кърма

Ако сте решили да храните бебето си с кърмене, е много вероятно да имате достатъчно кърма за да го изхранвате. За да улесните процеса, можете да храните бебето на поискване, т.е. да му предлагате мляко всеки път, когато той или тя изрази желание за това и да му позволите да се храни толкова, колкото иска. Обикновено 8 до 12 хранения на ден са достатъчни, за да задоволите нуждите на бебето и за да поддържате производството на достатъчно количество кърма от страна на гърдите ви.