frida.bg

Секънд хенд дрехите: история и митове

Секънд хенд модата отдавна е част от съвременния моден свят. Дрехите втора употреба вече не са тема табу – те са се превърнали в глобален феномен, защото позволяват на мнозина да се облекат добре и дори да се откроят сред тълпата, при това на прилична цена.

„Втора ръка“ са всички онези артикули като дрехи, аксесоари, стоки за бита и дори козметика на ниска цена. Самият термин се появил още през XVII век в епохата на кралете на Англия. Те дарявали поданиците с ненужните вече одежди и това се считало за проява на уважение и чест. Най-значимите кралски предмети били кралският плащ, който се връчвал на най-преданите и успешни васали. Ако някой получил подобен елемент за гардероба си, вероятно това бил главният помощник на краля. Някои го наричали подарък „втора ръка“, откъдето се появило и знаменитото название “second hand”.

Но стоките секънд хенд започнали да се продават масово преди около седемдесет години. Западноевропейците се отличавали с високо икономическо развитие, което позволило на гражданите постоянно да обновяват гардероба си. Ненужните вещи се изпращали към депа или в качеството си на хуманитарна помощ.

През 40-те години в Англия започнал разцветът на продажбата на дрехите втора употреба. Успехът им се дължал на два фактора: запазените дрехи (поради малкото им носене) и нежеланието да се харчат много пари за качествени стоки.

В Източна Европа секънд хендът започнал да навлиза през 90-те години на миналия век. Работата се организирала в складове, които разпределяли стоката в магазините за втора употреба, като артикулите се продавали на килограм.

Днес дрехите втора употреба имат своите особености в зависимост от страната. Например в Австралия няма да намерите зимни дрехи, а в Ирландия ще попаднете в царството на бебешките дрешки втора ръка. В САЩ в магазините за секънд хенд – thrift stores (thrift – умно харчене на пари) или още charity stores (благотворителни магазини), можете да намерите всичко, за каквото се сетите. А Великобритания се отличава със запазени и качествени дрехи с етикети.

Във всяка държава качеството и асортиментът също варира и зависи от района и покупателната способност на населението.

Защо някои дрехи са с отрязан етикет?

След като приключат сезонните разпродажби в магазините на големите брандове, всички непродадени вещи се събират и се изпращат в сортировъчните центрове за секънд хенд дрехи. В магазините за съкънд хенд често се намират дрехи в отлично състояние и с етикети с цена – това са т.нар. маркови дрехи секънд хенд. Но често големите компании не желаят техните стоки да се продават на ниски цени, което може да навреди на репутацията на марките. Затова етиките във вътрешната част на дрехите се изрязват.

Как се събират стоките секънд хенд?

Служителите на частни фирми и организации, занимаващи се с благотворителност изпращат писма до семейства с молба да предоставят дрехи, спално бельо, обувки. Главното условие при подбора е абсолютната чистота на вещите и запазеното им състояние.

В спалните райони на големите градове са поставени специални контейнери, в които всеки може да остави ненужните дрехи. Но за съжаление тези контейнери са с доста хаотично съдържание и често артикулите не са в най-добро хигиенично състояние.

Понякога вещи се събират в образователните институции. Във Великобритания за всяка донесена дреха учениците получават възнаграждение.

Трите категории секънд хенд

Дрехите втора употреба се разделят на три категории в зависимост от качеството им:

Маркови дрехи втора употреба – всички онези артикули, които големите производители не са успели да продадат, не са използвани и са с налични етикети.

Crem – тук присъстват абсолютно запазени дрехи и обувки без видими следи от употреба.  Една четвърт от тях са със съхранени етикети, а някои са с отрязани. Срещат се и дизайнерски дрехи, ушити по поръчка.

Екстра/лукс – почти никакви видими следи от износване. В тази категория се срещат най-много дрехи от масовите брандове като Bershka, Pull&Bear, H&m, Zara и др.

В повечето случаи финалната селекция на дрехи се предава на преработващи компании. Те може да се разпределени по вид дрехи, но може и да са пакетирани като микс от различни категории, включително особени дрехи като празнични костюми, военни униформи и др.

Опаковане и преработване

Преди да бъдат опаковани, дрехите втора ръка трябва да преминат през санитарна обработка. Обработката се извършва от специализирани за това компании, които са сертифицирани за дейността си. Срещу вредители и източници на зараза дрехите се обработват със специален газ при определени температурни условия. След това стоката се прибира в полиетиленови пакети, като се поставят маркиращи етикети.

Защо дрехите секънд хенд са толкова популярни?

Светът на дрехите втора употреба е необятен и разнообразен. Там се крият неочаквани находки и уникални вещи със символно значение. Големият избор привлича най-различни групи от клиенти. Нещо повече – в последните години онлайн търговията на секънд хенд набира все повече популярност.

Наблюденията показват, че любителите на дрехите втора употреба попадат в няколко категории: практичните – хора, търсещи определено нещо на хубаво качество и ниска цена. Те разбират от състава на тъканта и знаят какво могат да очакват от дрехата. Пенсионери – водени от носталгията и надеждата да намерят нови дрехи на добра цена. Стилните – те са истински ловци на находки, знаят всичко за тенденциите и сезонните съчетания. Любителите на винтидж дрехите – търсачите на уникални вещи от отминали епохи.

Митове за секънд хенда

За дрехите втора употреба сме чували какви ли не страховити истории. Например, че дрехите са обладани от лошата енергия на предишните им собственици. Дрехите секънд хенд носят бедност и нещастие. Дрехите са съблечени от телата на мъртъвци – е, това няма как да бъде доказано.

Във всички случаи, както вече разбрахме, дрехите секънд хенд преминават през отлична обработка. Ако не робувате на митовете за дрехите втора употреба, значи умеете да се възползвате от добри възможности да откривате любими дрехи от прочути дизайнери и винаги да сте в крак с модата, при това, без да харчите цяло състояние.