frida.bg
емоционалната

Емоционалната вълна, и как да сърфираме по ръба й?

Ако четете тази статия вероятно сте емоционален човек, който много добре познава опияняващата власт на емоционалната вълна. Независимо дали са добри или лоши, емоциите са способни както да напълнят живота ни с усещания, така и да го извадят напълно от равновесна позиция.

Емоциите ни карат да се чувстваме живи, но в същото време ни подхлъзват, подтиквайки ни да вземаме не дотам правилни решения и  да казваме неща, за които после съжаляваме. Как да бъдем емоционални, но в същото време да запазим душевното си спокойствие?

Емоцията като вълна

Е, ако си представим, че емоциите идват при нас на вълни, т.н. емоционални вълни, то има начин да се научим да сърфираме по ръба им. Как?

Предлагаме ви една лесна и много ефективна медитативна техника, която ще ви помогне да осъзнаете емоциите си, да ги наблюдавате и не на последно място – да ги освободите. Все пак не искате да се задръствате с емоции, нали?

Емоциите са инструмент, който ни показва дали една ситуация е комфортна или не за нас. Те ни помагат да се адаптираме в света, в който живеем, но не трябва да се идентифицираме с тях. Защо? Ако приема, че аз съм моята емоция, то тя ще ме залее и вероятно ще се удавя в нея.

Когато не се идентифицирам с тях, тогава мога лесно да ги управлявам и, разбира се, без това да има какъвто и да е негативен фект върху живота ми. За целта трябва да станем наблюдатели на собствените си емоции.

Как да сърфираме по вълната на емоцията?

Океанът може да бъде едновременно много спокоен, и много активен. Понякога емоциите ни са спокойни точно като океана в спокоен ден. Други пъти емоциите ни са интензивни и разстройващи, сякаш се намираме по средата на страховита буря.

Седнете в удобна за вас позиция. Ако желаете мжете да легнете на пода за по-голям комфорт. Представете си, че сте на брега, а пред погледа ви се разкрива океана.

Вие сте там със своя сърф, а вълните – това са вашите емоции. Фокусирайте се върху обследването на вълните. Какви са те? Малки и спокойни, или големи и страховити? Представете си, че навлизате в океана със своя сърф.

Почувствайте вълните. Наблюдавайте ги.

Те точно както и емоциите ви идват и си отиват. Приемете факта, че всеки от нас има в себе си всички човешки емоции. Понякога те са интензивни, понякога – не.

Може би този път вие се движите по ръба на наистина интензивна емоция. Може би забелзвате, че тялото ви се чувства по определен начин в този момент.

Отделете реакцията на тялото ви от емоционалната ви реакция. За момент просто наблюдавайте усещанията в тялото ви. Почувстайте стягането в стомаха или изтръпването на определена част от тялото ви. Това са само вашите физически реакции.

А сега задръжте фокуса на вниманието си върху емоцията, която изпитвате. Вие сте страничен наблюдател, който осъзнава тази емоция на 100%. Останете тук и дишайте дълбоко и равномерно.

Ще забележите, че след определено време интензитетът на емоцията започва да намалява все повече и повече. Когато започнете да усещате притихването на емоцията ви това означава че сте успели да я овладеете, да я осъзнаете, да я освободите.

Практикувайте тази лесна медитация редовно и винаг, когато се почувствате емоционални. По този начин ще повишите емоционалната си интелигентност и ще запазите своето душевно равновесие и комфорт.