frida.bg

Знаците, че човекът срещу вас не желае да бъдете приятели

Хората са социални същества. Всеки ден ние сме водени от неосъзнат инстинкт за близост и общуване с други човеци. И докато сприятеляването и поддържането на отношения с приятели е част от живота ни, след определена възраст започва да става трудно да намерим близки до нашия характер хора, които искрено да желаят да споделят радостта, страховете, щастието и тревогите с нас.

Намирането на човек, който изглежда, че истински се интересува от комуникацията помежду ни и желае да споделя свободното си с време с нас може да предизвика силно вълнение в общуването ни с него. Това вълнение обаче, по някакъв необясним начин е възможно да ни заслепи за реалните намерения на отсрещния човек.

Ако сте се запознали с нов човек или общувате с някого, когото определяте като приятел, със сигурност сте забелязали, че има моменти, когато се питате: „Дали и той/тя гледа на мен по същия начин?“

Как да различим истинските приятели от просто познатите?

Вие сте този, който звъни по телефона/пише съобщение

Всеки от нас има напрегнат ден, в който сме затрупани от работа. Постоянно ли вие сте този, който прави първата крачка и звъни по телефона или пише съобщение? Ако в 90% от времето от вас зависи да започне разговорът, значи е време да преосмислите дали отсрещният човек желае да бъде ваш приятел.

Човекът отсреща не отвръща с ентусиазъм, когато го търсите

Често пренебрегваме знаците, че човекът, когото смятаме за приятел, не проявява интерес в комуникацията ни. Когато нещо такова се случи, той/тя отговаря кратко или дори с една дума на въпросите ни, демонстрирайки липса на ентусиазъм да ни слуша.

Тук не става въпрос отсрещният човек да поскача в еуфория, чувайки гласа ви, но приятелството е двупосочна връзка – ако някой винаги звучи така, сякаш има какво по-интересно да върши, това е знак, че не се интересува от отношенията ви.

Проявява вежливост, но остава обран в разговорите с вас

Дали човекът не проявява никакъв интерес си личи по начина, по който разговаря с вас. Докато истинският приятел се отпуска лесно, шегува се и без проблем ви кара да се чувствате добре, човекът, който не желае да ви е приятел сякаш използва заучени фрази или пък дори нещо подобно на официална реч при срещата с вас.

Избягва срещите с вас или все отлага общите ви планове

Погълнати от задачи, понякога не ни остава време да се видим с близките приятели. Но един от болезнените начин да разберем, че някой не желае да бъдем приятели е, когато все по-рядко намира време за нас. Правите планове да отидете заедно на вечеря или на шопинг, а защо не и на кафе вкъщи, но той/тя винаги намира извинение и отказва да дойде в уречения ден и час.

В някои случаи дори човекът, когото смятате за приятел, се съгласява да се срещнете, само и само най-демонстративно да отмени ангажимента за сметка на по-важни за него неща.

Вие сте този, който полага повече усилия

Обаждате се да го чуете как я кара, определяте срещи, изпращате подаръци и поддържате приятелството, показвайки, че ви пука. Но ако все повече забелязвате, че вие сте, този който полага усилия да подхранва приятелството с този човек, това е знак за преосмисляне на истинските намерения отсреща.

Не желае да станете приятели в социалните мрежи

Има доста хора, които ценят личното си пространство и внимават какъв образ за себе си представят в социалните мрежи. Но ако някой не желае да стане ваш приятел във Фейсбук, това може да бъде разглеждано като доста красноречив знак, че човекът не желае да ви приеме в живота си като приятел.

Постоянно говори за себе си и за своите интереси

В много от случаите човекът, когото възприемате като приятел, може и да отговаря на обажданията ви, самият той да ви търси и да пише съобщения, но когато стане дума за темите на разговор, идва моментът да разберете повече за това дали ви възприема като истински приятел.

Ако в общуването той говори непрекъснато за своите интереси и постижения, за нещата, които го възмущават, при това без да проявява загриженост за вашите радости и тревоги, това означава едно – пред вас стои човек, ползващ ви за емоционално кошче за боклук или най-обикновен слушател.

Един истински приятел ще ви слуша, за да разбере как се справяте в живота, ще ви подкрепя в плановете ви, ще ви съветва, ще прави приятелски закачки за вашия партньор в любовта. Каквото и да става, вие ще се чувствате добре, защото няма да сте просто безмълвен слушател.

Не можем да очакваме да сме приятели с всички, както и всеки да иска да стане наш приятел. Но е важно да се научим да виждаме знаците, които ни подсказват, че е добре да се отдръпнем от човек, който не желае да премине границата от познанство към приятелство.

Ако ви се струва трудно да приемете, че някой не желае да бъде ваш приятел, може би това е възможност да оцените колко сериозни и истински приятелства имате с други, далеч по-ценни хора.