frida.bg

По навик: 8 сутрешни грешки, които разрушават деня ви

Защо ли има сутрини, в които всичко тръгва наопаки? Как да не „станете с левия крак“ и да не позволите на нищо да развали деня ви? Може би тайната се крие в навиците, с които започва събуждането ви.

Да зададем правилния тон за начало на деня често е последното нещо, за което се замисляме. За съжаление доста хора съзнателно извършват неща, пречещи на доброто настроение и пълноценен ден. Те са едни от най-разпространените навици и са толкова очевидни, че дори не се замисляме за борбата с тях.

Малко или никаква закуска

Нямате време, нямате апетит, нямате идея какво ви се яде. Някъде в ученическите си години сте започнали да пропускате закуската и това се е превърнало в навик. Вече сте забравили защо всъщност е толкова важно първото хранене за деня.

Закуската изяж сам, обяда раздели с приятел, а вечерята дай на врага. Прилагайки тази гениална мъдрост, можете да си спестите усилия от спазване на мъчителни диети. Ако сутринта се нахраните добре, имате на разположение цял ден за изгаряне на калориите, а и следващите ви хранения ще бъдат умерени. Затова нека закуската се състои от полезни, но питателни продукти.

С отварянето на очите забивате поглед в екрана на телефона

Един от най-ужасяващите и трудни за изкореняване навици. Ако първото нещо, което правите след събуждането е да се втурнете да проверявате съобщенията, това ще ви кара да се чувствате стресирани през целия ден. Постоянно проверявате всяко съобщение, опасявайки се, че можете да пропуснете нещо важно, докато в крайна сметка попадате в клопката на своята мания.

Вместо да започвате деня с влудяващи проверки на профила си в социалните мрежи, направете нещо, с което да внесете спокойствие в ежедневието си. Направете физически упражнения, отидете да потичате, изпийте чаша чай или поговорете с любимия човек. Приемете го като предизвикателство и тест за това колко е силна волята ви. Този експеримент може да увеличи вашата продуктивност, да се почувствате  много по-добре, а на работното място да се съсредоточите по-ефективно отпреди.

Сутрин включвате телевизора

…и започвате да живеете живот, който няма нищо общо с вашия. Получавате свръхдоза негативизъм, от който няма да се отърсите през целия ден.

Замислете се – вашият ден трае само някакви си 24 часа, половината от които спите, а половината от другата половина запълвате с ненужна информация. Ако наистина не искате да изпускате нищо от новините, постарайте се да научите нова информация от интернет или от разговора с колегите по време на обедната почивка. Не забравяйте да се отнасяте към новостите по критичен начин – никога не се доверявайте само на един източник, търсете другата гледна точка и сравнявайте. Това ще ви помогне да не се превърнете в консуматор на негативни и фейк новини включително.

Подавате се на негативно влияние

Злата съседка от съседния апартамент отново ви среща на входа да ви нахока за нещо. Едва сте подремнали миналата нощ заради крясъците на съседите от петия етаж. На двора се провежда детското световно първенство по футбол, а в магазина за кофичка кисело мляко се налага да стоите на опашката цяла една година. Ами градският транспорт? Имате усещането, че участвате в извратен експеримент, в който със всяка следваща спирка някой измерва скалата на търпението ви. И още, и още.

Не бъдете част от всеобщата раздразнителност. Поставете себе си над ежедневния всеобщ негативизъм. Не се подавайте на провокации и нито една бавна опашка в магазина няма да ви извади от кожата ви, проваляйки вашия ден.

Приготвяте се в последния момент

Връщайки се вечерта у дома, ставате свидетел на обичайната гледка: мръсни чинии в мивката, остатъци от закуската по масата, захвърлени на дивана дрехи, неоправеното легло, забравената до вратата торбичка с боклук. А колко би било хубаво да се отнасяте по-гостоприемнно към самите себе си.

Едва ли цялата тази бъркотия предразполага някого към прекарване на хубава и спокойна вечер с книга в ръка. Събудете се малко по-рано и отделете време, за да се приготвите преди излизане. Така няма да забравите нищо важно и връщайки се вкъщи вечерта, ще се почувствате по-комфортно. Заслужавате такава награда след дългия и изморителен ден.

Спите прекалено много през почивните дни

Ах, как в още понеделник си мечтаете за събота, когато обедните слънчеви лъчи ще се опиват неуспешно да ви измъкнат от непробудния сън. Все пак всеки ден ставате рано, за да успеете да стигнете навреме за работа. Защо да не си позволите да поспите повече през уикенда?

Какво ще стане, ако се събудите в събота на обед? Най-вероятно ще ви боли глава и ще ви преследва усещането, че сте изгубили половината ден, който чакахте да дойде цяла седмица.

Разбира се,  няма смисъл да се събуждате, както обикновено в седем сутринта. Но 9-10 часа е прекрасно време за ставане, а ако наистина се чувствате изморени, отделете час за зареждаща следобеда дрямка.

Пиете кафе на гладно 

Сутрин нямате търпение най-напред да вкусите глътка кафе. Много от нас не могат да се събудят, без да са изпили чаша от ароматната напитка. Но не забравяйте. Че ако пиете кафе на празен стомах, има голяма вероятност да си докарате гастрит.

Тревоги изпълват мислите ви

Да, става въпрос за буреносните облаци на неплатените сметки, изпарилата се без време заплата, бюрократичните зверове, които ви очакват с нетърпение.

Не започвайте деня с такива мисли. От това че се впускате отрано в тревогите на ежецневието, няма да ви стане по-леко. Започнете деня с позитивни мисли или просто си пуснете любима музика, която ще подобри настроението ви. Така или иначе проблемите ви са там и ви чакат, но защо не се изправите срещу с тях по-уверени и заредени със сили?