frida.bg

Как да накарате мозъка си да превключи от негативизъм към позитивизъм само за 30 секунди

Колко прекрасен изглежда светът, когато сме в добро настроение! Всичко се случва по план и с невероятна лекота. Но как така тази безоблачност трае толкова кратко, докато отново не попаднем във водовъртежа на стреса и негативните мисли. Възможно ли е да се върнем обратно на вълната на позитивната енергия?

Човешкият мозък е устроен под знака на негативизма

Склонни сме да забравим бързо доброто и дълго време подхранваме в паметта си спомените за обидите и провалите, които сме преживели. Натрупването на лошите мисли е опасен процес, който създава усещането, че сме напълно безсилни пред кризисните ситуации в ежедневието си. Как да се преборим със себе си и да настроим мислите си на позитивни честоти? Има начин, който може да отнеме само 30 секунди.

Да си представим, че току-що сте изгубили най-добрия си клиент в бизнеса и сте на ръба пред рухване на грандиозните си планове. Само преди месец всичко е текло по мед и масло – всичките ваши работни срещи са приключвали обещаващо, а сега в пощенската кутия няма ни вест, ни кост от хората, на които сте разчитали.

Как ще реагирате? Повечето от нас ще действат по предсказуемия сценарий – съзнанието ви веднага ще бъде изпълнено с негативизъм. Не закъсняват самокритични мисли като: „Може би не ме бива за тази работа“. Това което се случва в този момент, обаче, е напълно в реда на нещата. Психолозите наричат това поведение типична „негативна предубеденост“.

Оказва се, че нашата психика се е научила да се адаптира – наследство, което сме получили от своите древни предци

Именно самокритиката е помагала на хората да оцелеят в първобитните гори в продължение на хиляди години. Докато тогава това било оправдано, сега веднага сме готови да приемем липсата на дългоочаквано писмо в електронната поща като същинска заплаха за живота ни.

В нас настъпва прилив на хормона на стреса, последван от вторачване в потенциални опасности и загуба на способност да гледаме трезво на ситуацията, което пък пречи да вземем рационално решение. Според невропсихологът Рик Хенсън, автор на книгата „Мозъкът на Буда“, нашият мозък действа като лепенка за негативните емоции и в същото време като отблъскващ тефлон за всичко хубаво.

Когато сме заобиколени от лоши неща, плановете се провалят, клиентите си тръгват и колегите не ви разбират, ние забравяме всичко онова, което доскоро ни е радвало. Бързо се пренастройваме на негативизъм и потъваме в дупката на отчаянието.

Как да пренастроим мозъка

Да се върнем на „заводските настройки“ на мозъка не е чак толкова сложно. Най-напред трябва да запомните следните три важни режима: разпознаване – превключване – настройване. Тактиката е изследвана и усвоена след 30-годишни невропсихологически опити, довели до революционни постижения в областта.

Канадският учен Донълд Хеб, разясняващ метода на пренастройване като „неврони, които се проявяват едновременно и се свързват помежду си“, доказва, че на човешкия мозък може да се въздейства. Едва ли има изненадани, но нашите навици действат като скулптори. Материалът, с който работим не е гипс, а е нежен и по-податлив на манипулиране, но в същото време е достатъчно траен. Именно затова в думите разпознаване – превключване – настройване се крие онази голяма сила, с която разполагаме.

Изпълнението на това упражнение в течение на няколко секунди на ден помага да научим мозъка да преминава от негативна предубеденост към продуктивно настроение. Просто е нужно по-често да си спомняме за своите постижения и силни страни, а на живота да гледаме като палитра от невероятни възможности, следвайки трите правила за пренастройване на мозъка:

 

  1. Разпознайте негативната предубеденост

Постарайте се да осъзнаете, че този досаден психологически навик съществува и че трябва да се борите с него. Уловете мислите си в момента, когато се опитвате да направите завой към съмненията, самокритиката и тревогите. Обуздайте порива навреме, веднага когато почувствате, че се насочвате към лош сценарий и започвате да рисувате сивите картини на неуспеха.

  1. Превключете на приятни спомени

Всеки път, когато разпознаете, че сте се насочили към капана на „негативната предубеденост“, пространството за създаване на нови неврони се разширява. Можете да запълните нишата с продуктивни размисли, което е същината на превключването. Най-добрият начин за това е прилагането на тактиката „няколко сенкунди на благодарност“. Тук е необходимо да си спомните само за едно-единствено нещо, за което сте благодарни на съдбата. Може би семейството, дома ви, таланта ви или нещо, което ви носи радост.

  1. Пренастройте мозъка

Ако предишните две стъпки на подготовка са изпълнени правилно, сега започва най-важната част от работата върху себе си. Именно това доктор Рик Хенсън нарича „акт на наслада“. Останете на максимално позтивна вълна поне за 15 секунди! Невропсихолозите смятат, че това е напълно достатъчно, за да препрограмираме мозъка и да зададем нов режим на работа на съзнанието.

Пренастройването е необходимо за промяна на навика и в крайна сметка да престанем да игнорираме всичко хубаво, случващо се в живота ни. По този начин формираме така нужната ни реакция на мозъка към позитивни събития – сега той от тефлон се превръща в лепенка за положителни емоции.

Описаната по-горе практика доказала своята ефективност в работата на изследователите на дейността на мозъка. Трите стъпки отнемат не повече от 30 секунди, а най-хубавото е, че могат да бъдат изпълнявани навякъде и по всяко време. Ефектът от промяна на начина на протичане на мислите се проявява мигновено и в живота ви ще настъпи трансформация веднага, щом новите настройки на мозъка бъдат задействани. Можете да вървите по своя път, изпълнени с оптимизъм, ясно да определяте своите цели и да възприемате адекватно неизбежните житейски трудности.

Работейки над себе си, не трябва да игнорирате и другите начини за трениране на мозъка, включващи физическата активност. Прилагайки комбинацията от двете, ще сте способни да извършвате истински чудеса.