frida.bg

9 храни, които отключват пристъпи на мигрена

Главоболието е бичът на съвременния живот. Стресът, неправилната стойка, лошият въздух и недоспиването са само част от причините да изпитваме силно главоболие. Често обаче, определени храни също могат да ни извадят от строя до степен, в която изпитваме непоносимост към светлина и звуци. Мигрената може да ни хвърли в капана на пълно изтощение и неработоспособност дни наред. Дали неволно сме предизвикали мъчителното състояние с консумацията на любимите храни?

Учените все още са затруднени да определят с категоричност как храните се отнасям към главоболието, тъй като организъм се подчинява на индивидуални особености.

Ето 9 храни, които могат да отключат мигрена

Кофеин

Прекалено много кофеин или рязкото спиране на приема му може да предизвика мигренозен пристъп. Според изследванията кофеинът е нож с две остриета – освен, че може да докара главоболие, има и свойство да помогне за пресичането на атаката на мигрената при хора, които не консумират кафе в големи количества. Кофеинът помага за стесняването на кръвоносните съдове, които се разширяват по време на главоболие. Храните, съдържащи кофеин са кафе, чай и шоколад – едни от най-предпочитаните и любими спътници в ежедневието ни. Затова внимавайте с дозата!

Изкуствени подсладители

Те са навсякъде – в сладкишите, в дъвките, в напитките. Алтернативата „без захар“ на етиката на даден продукт означава, че в него се съдържа изкуствен подсладител, например веществото аспартам. Надвишаващ по сладост кристалната бяла захар, аспартамът е виновник за епизодичните главоболия, които си причиняваме с дъвченето на дъвки без захар и много от десертите, закупени в търговската мрежа.

Алкохол

Не трябва да се учудвате – алкохолът е сред най-честите причинители на мигрена. Според проучванията в 77% от случаите червеното вино е първенец сред видовете алкохол, причиняващи главоболие. Освен това огнените напитки предизвикват дехидратация, която е една от причините за неприятни болезнени усещания в главата.

Мононатриев глутамат

Ябълка или торта?

Названието мононатриев глутамат звучи страховито, но това е натриева сол на глутаминова киселина, която съществува в нашите тела. Мононатриевият глутамат е част от съдържанието на определени храни, като той се използва за подсилване на вкусовите им качества. Смята се за безопасен за човешкия организъм, но според изследванията веществото, открито чрез метода на извличането му от водорасли от японеца Кикунае Икеда, е сигурен причинител на мигрена при много хора. Мононатриевият глутамат се среща в т.нар. „фаст фууд“, инстантните храни, бульоните на кубчета и др.

Обработени меса

Много от любимите колбаси, шунка и сушени меса съдържат консерванти, благодарение на които се запазва свежият вид и цвят на преработеното месо. Тези месни продукти помагат за образуването на азотен оксид в кръвта, довеждащо до разширяване на кръвоносните съдове на мозъка. А както вече знаем, на този етап мигрената ни е в кърпа вързана.

Старо сирене

Старите сирена съдържат химичното съединение тирамин. То се образува в процеса на остаряване на храната по време на разпадането на протеините в нея. Колкото по-старо е сиреното, толкова по-голямо количество терамин съдържа. Сирената, които най-често предизвикват главоболие са фета, синьото сирене и пармезанът.

Кисели и ферментирали храни

Есента и зимата са сезоните на маринованите храни. Колкото и да са полезни и вкусни, трябва да внимаваме с количеството. Подобно на старите сирена, ферментиралите храни също съдържат тирамин: кисели краставички, туршия, кимчи, комбуча, консервирани кисели чушки провокират главоболие при чувствителните на тирамин хора.

Замразени храни

Замразените храни като сладолед, сорбе, смутита и шейкове с добавен лед могат да предизвикат внезапни болки в областта не само на зъбите, но и на главата. Главоболието от ледената храна има голяма вероятност да премине в сериозна мигрена, ако тялото ни е прекалено нагрято и погълнем набързо нещо замразено.

Солени храни

Солените храни, особено онези, които са преминали през процес на химическа обработка са опасни за здравето. Консумацията на големи количества сол не само повишава стойностите на кръвното налягане, но и ни осигуряват главоболие.

Как да овладеем мигрената?

Атаките на мигрената са доста болезнени и често развалят ритъма на живота на страдащите от този неприятен проблем. Промяната в някои навици може да помогне за предотвратяване на мигрена:

  • Редовен режим на хранене
  • Ограничаване на количеството кофеин
  • Набавяне на качествен сън
  • Включване на релаксиращи занимания като йога и медитация
  • Избягване на продължителен зрителен контакт към директна слънчева светлина или други светлинни дразнители, които са причина за сензорна мигрена
  • Почивки при продължителна употреба на екранни устройства като телефон, компютър, телевизия
  • Изключване на определени храни от менюто, които предизвикват алергия или непоносимост

Борбата с мигрената е процес, изискващ търпение, наблюдение и изследователски подход не само към околния свят. Ние трябва да съсредоточим енергията към себе си, за да поемем по пътя към промяна на ежедневието си, за което организмът ни бързо ще се отблагодари.