frida.bg

Тайните на перфектния тен – изкуство, наука и ген

Всяка жена може да потвърди, че дори и най-прекрасната лятна рокля не стои добре, ако се притесняваме от кожата си. Естественият бронзов загар скрива недостатъците, но и придава здравословен вид на цялото тяло. От научна гледна точка тенът не е просто украшение, а защитна функция на кожата. Меланоцитите – клетките, намиращи се във външния слой на кожата, реагират на агресията на ултравиолетовите лъчи и изработват защитен пигмент – меланин. Именно той оцветява кожата ни в красив бронзов отенък, за когото жадуват мнозина.

Колко пъти сте оставали разочаровани след края на дълъг ден на плажа, когато вашата приятелка се е сдобила с приятен златист загар, а вие стенете от болка от получените огнени изгаряния, превръщи нощта в кошмар. Независимо, че природата е дарила поравно всеки човек с меланоцити, в организма на много от нас те не успяват да работят по еднакъв начин. Причината за тази несправеливост се крие в наследсвеността. Ако имате светли коси и кожа, едва ли ще се сдобиете със смугъл креолски тен. На него ще се радва вашата тъмнокоса прятелка след някакви си две излежавания на плажа. Истината е, че притежателките на белоснежна кожа трябва да се примирят – шоколадовият отенък, постигнат по естествен начин ще остане мираж за тях. За сметка на това в кърпа им е вързано слънчево изгаряне. Най-доброто средство против болезнения подарък от слънцето е профилактиката.

Кога е най-добре да се печем и кога да се крием от слънцето – отговорите на тези въпроси може да ви подскаже вашият собствен тен. Според дерматолозите съществуват няколко типа кожа, според които може да се прецени какво да очакваме и какво трябва да е поведението ни под палещите лъчи на слънцето.

Келтски тип

Ако имате светли или рижави коси, сини или зелени очи, бяла кожа с лунички, вие спадате към тази категория. Въпреки че за рижавите хора се казва, че са целунати от слънцето, по-добре не отговаряйте с взаимност на огромната огнена звезда. Ако сте се озовали на плажа без защитни средства, не стойте под лъчите повече от 5 минути. Точно за вас е създадена козметика с най-висок фактор на защита – от 30 до 50.

Нордически тип

Истинската северна красавица се познава по сините или сиви очи, руси коси и светла кожа. С таква външност можете да прекарате на плажа около 20 минути, ако предварително сте се погрижили да нанесете защитнитна козметика с фактор от 10 до 20.

Средноевропейски тип

Това е един от най-разпространените типове кожа – кестеняви коси, кафяви, пъстри или тъмносини очи, умерено светла кожа. Безопасното време за плаж достига до 30 минути. Но слънцезащитните средства с коефициент 6, 10 или 15 значително могат да удължат удоволствието от слънчевите бани.

Южноевропейски тип

Ако притежавате кестеняви или черни коси, кафяви очи и смугла кожа, значи можете да се радвате на късмета си. Почти цял час можете да се печете на слънце без риск да получите изгаряния и в същото време да се насладаждавате на горещите лъчи, макар и с нисък защитен фактор – от 4 до 15.

Независимо  към кой фототип принадлежите, не забравяйте, че по време на най-голямата слънчева активност (от 12 до 16 часа) нямате работа на плажа.

Да получите красив тен не е просто изкуство, а цяла наука. За щастие тези средства могат да ни помогнат не само да постигем целта си безопасно, но и ефективно. Дерматолозите сравняват кожата с обвивката на ярките плодове и зеленчуци – колкото по-наситен е цветът, толкова по-издръжливи са те. Затова ако желаете да постигнете бронзов тен на кожата, пийте морковен, тиквен или прасковен сок. За усилване на ефекта добавете и 1-2 капки кайсиево, лимоново или мандариново ефирно масло. Най-добре е да консумирате тези напитки или след завръщането си от плажа, или в краен случай час преди да отидете.

Преследвайки красив тен на кожата, не забравяйте, че слънцето може да „изрисува“ няколко излишни бръчки по лицето ви. По време на слънчевите бани организмът изгаря обилно количество витамин С, който защитава кожата от въздействието на свободните радикали. Затова е добре да приемете допълнително витамин С и Е и да използвате омекотяващи и овлажняващи козметични средства за кожата след загар.