frida.bg

Защо е важно да имаме хоби и как влияе на здравето ни?

Имате ли хоби? Това не е въпрос, който сме свикнали да чуваме някъде далеч назад във времето в ученическите си години. Оказва се, че любимото занимание не просто запълва свободното ни време, но и има връзка с психологическото ни здраве. Според британски учени хобито може да играе ролята на отлична защита от депресия. Ако изпитвате интерес към рисуване, шиене, футбол или моделиране, шансът да попаднете в клопката на депресията е 30% по-малък.

Данните за влиянието на хобито върху душевното ни състояние били получени от изследване в Лондонския университетски колеж, в което взели участие 8780 души на възраст над 50 години. 72% от участниците потвърдили, че имат любимо хоби, а 15,6% признали, че се намират в депресия.

Проведеното изследване в Лондонския университетски колеж е първото, което разглежда влиянието на хобито при човека в продължителен период като защита от развитието на депресия

Проучването продължило от 2004 до 2017 година – достатъчно дълго, за да проследи ефекта на хобито върху хората. Станало ясно, че започването на занимания с увлекателни дейности понижило риска от развитие на депресия до 30% сред изследваните. Резултатът бил почти еднакъв и при двата пола от участниците в проучването. Депресивните състояния били изследвани при онези, които имали подобни симптоми преди началото на изследването и по времето, след като започнало проучването.

Учените стигнали до извода, че ако непрактикуващите хоби хора, които нямали депресия, внезапно решили да започнат да се занимават с любима дейност, то вероятността за отключване на депресия в бъдеще се намалила до 32%. Според изследователите при депресивните хора, които били отдадени на своето хоби, шансът за възстановяване на психическото състояние се увеличава до 272%.

В миналото понятието „hobby” се използвало за онези хора, които се занимавали с дейност извън работния процес. Като цяло те изпитвали интерес към дейности и изкуства, свързани с ръце: живопис, шиене, тъкачество, композиране и дори доброволчество.

Най-хубавото при практикуването на каквото и да е хоби е, че независимо дали включва самотна дейност или взаимодействие в колектив, резултатът е един и същ – оказва положително влияние върху здравето ни.