frida.bg

Ранно побеляване на косите? Може би не ви достигат важни витамини

В последните години сребърните коси набират все повече сила като моден тренд във фризьорството. Докато някои хора умишлено „посивяват“ косите си с помощта на бои, много от нас страдат не само заради увеличаващия се брой бели косми на главата, но и от прогресивно побеляване. Доста е сложно поддържането на свеж цвят, прикриващ белите коси, когато с напредване на времето тялото губи способността да изработва достатъчно количество меланин. Той е природният пигмент, който придава цвят на косите на хората. Когато намалява, започват да се появяват все повече бели кичури.

Но при доста хора сивата коса започва да се появява в по-ранна възраст. Изследванията показват, че недостигът на някои витамини и минерали може да доведе до преждевременно посивяване на косата.

Кои са едни от най-важните вещества, които могат да съхранят естествения цвят на косата?

Витамин B12

Дефицитът на B12 може да доведе до появяване на все повече бели косми, затова е важно да внимаваме храненето ни да е с богато съдържание на този витамин. Той крие в повечето неща, които консумираме в ежедневието си и за да поддържаме неговото ниво в организма, не трябва да забравяме да разнообразяваме диетата си. По-голяма част от продуктите от животински произход съдържат B12: червено месо, пилешко, риба, мляко, сирене и яйца, както в някои семена и соеви продукти.

Витамин D

Липсата на витамин D може да е фактор, влияещ за ниското изработване на меланин в кожата на главата и дори в целия организъм. Продуктите, които доставят най-голямо количество витамин D – риба с високо съдържание на мазнини като сьомга, но се открива и в гъбите, граха, яйца, мляко и пълнозърнестите продукти. Във всички случаи добрата страна на витамин D е, че се среща в широки групи от продукти, като винаги може да бъде намерена алтернатива в зависимост от вкуса ни.

Калций

Калцият е основният минерал на човешкото тяло, тъй като играе важна роля в изграждането и защитата на костите и зъбите, включително и в кръвосъсирването и предаването на нервните импулси. Изследванията показват, че недостигът на калций е определящ фактор за преждевременното побеляване на косите. За да се радвате на високо ниво на минерала в тялото си, добавяйте в храненето си млечни продукти като сирене, кисело мляко, зеленолистни зеленчуци – броколи и зеле. Не пропускайте бобовите култури като фасул, леща, както и ядките.

Мед

Процесът на образуване на меланин изисква ензим, наречен тирозиназа, който от своя страна зависи от нивото на съдържащия се мед в организма. Затова диета, богата на този минерал може да помогне за забавянето появата на бели коси. Някои продукти с повече съдържание на мед са ядки, семена, фъстъци, боб, черни сливи, какао.

Както знаете, побеляването на косата може да започне във всяка възраст, а ролята на гена също не бива да се подценява. Освен това при много хора, колкото и хранителни добавки да приемат, съществуват и проблеми при усвояване на накои витамини и микроелементи. Затова бъдете внимателни да не навредите на себе си и навреме се обръщайте към своя лекар, информирайки го за състоянието си.