frida.bg

Ирански стрийт стайл: съвременна приказка за дързост и бунтарска женственост

Персия. Какво изниква в ума при произнасянето на името на тази Империя? Пясък, причудливи килими и дворци, изящен порцелан и рисувани тъкани. Персия е древната душа на днешен Иран. И ето ги, идват те – главните героини в тази приказка – стрийт стайл принцесите от улиците на столицата Техеран. Нахакани, цветни, но загадъчни като недоразказана докрай приказка.

Иранският стрийт стайл е златна мина за търсачите на драматична визия от сблъсък между порив за полет и наложения със закон консервативен мюсюлмански дрескод. Но разчупен с щипка модерна деликатност от Запада… нека го наречем перфектната доза еротика. Някои ги наричат пазителките на традицията заради умението с лекота да използват етно-фигурални мотиви вместо аксесоари и обратното – перлите, масивните гривни и изчистените часовници около китката на ръката са смелият акцент към оувърсайз мантата в ярки или землисти моно тонове като каки, бежово, охра и мръсно бяло.

Като става въпрос за принцеси, материите са коприна, лен и памук с ръчно изработени луксозни бродерии и миниатюри, напомнящи изящното персийско ювелирно изкуство

И тук идва майсторството на иранския стрийт стайл. Негово величество шалът хиджаб, който се промъква като завършваща част от екзотиката на аутфита. Дали в основата ще е подбран класическият деним в синьо, асиметрични чупки на миди пола от high стрийта или пък база от риза в нежно каре, препасана от тъмен кожен колан – заиграването с пластовете и материите е запазена марка на иранските принцеси.

Тайната на романтичното излъчване обаче се крие другаде, а именно в краката. Ако някога сте се питали дали има нещо общо между кецовете и революцията, отговорът със сигурност е очевиден. Откритите глезени и ниските кецове допринасят за баланс на целия силует, като в горната част залагаме на широкия ¾ ръкав в духа на шика от 60-те. Чифт милитъри боти в комбинация с маслиненозелена риза или тишърт с принт под палтото –  и грънч визията по ирански ви е в кърпа вързана. Е, ще пропуснем автомата. А, да, накъде без слънчевите очила? За още повече загадъчност нека са големи като на истинска стрийт стайл принцеса от Изтока.

А продължението на приказката ще е следващия път.