Искате ли да ядете сладко, без да напълнявате и да вредите на здравето си? Е, това вече е напълно възможно, благодарение на добиващата все по-голяма популярност захар алулоза.
За разлика от бялата захар, алулозата е натурална и от нея не само не се пълнее, но може да ни помогне да се разделим с излишните килограми. Тя има идентичен вкус със захарозата, но съдържа 90% по-малко калории от нея.
Какво точно е алулоза?
Алулозата е натурална захар, съдържаща се в малки количества в стафидите, сушените смокини, меласата, кленовия сироп и кафявата захар.
Алулозата е известна също като D-psiscoe и технически е монозахарид, който се състои от една единствена молекула захар, подобно на по-добре познатите глюкоза и фруктоза.
За разлика от тези обикновени захари, алулозата, както вече споменахме, съдържа 90 процента по-малко калории. Тя добавя сладост, без да повишава кръвната захар, което я прави изключително подходяща за диабетици.
За какво е полезна?
Всъщност, важно е да отбележим, че редица изследвания вече са установили, че алулозата понижава кръвната захар, повишава чувствителността към инсулин и намалява риска от диабет тип 2.
Малко проучване, публикувано в американското списание Journal of Nutritional Science and Vitaminology, твърди, че алулозата помага за понижаване на нивата на кръвната захар след хранене.
Контролът на кръвната захар е важно не само за превенция на диабет, но и за да имаме устойчиви нива на енергия. Консумирайки алулоза вместо бяла захар ще предотвратим резкия спад в нивата на кръвна захар. Както знаем те обикновено могат да доведат до чувство на умора и сънливост.
Според друго проучване, консумацията на алулоза вместо захар води до намаляване на телесните мазнини и теглото. Алулозата също така намалява приема на храна, потиска абсорбацията на мазнини в тънките черва и увеличава енергийния разход.
Всичко това я прави чудесен заместител на обикновената захар. От нея не само няма да напълнеете, но и ще намалите телесното си тегло и ще бъдете по-здрави!