frida.bg
грешки

8 грешки, които съсипват любовните отношения

Допускането на грешки не е нещо фатално само по себе си. Грешките всъщност могат да бъдат огромна възможност за растеж и промяна в положителна насока, но само ако ги възприемаме като обучение и си учим уроците.

Голяма част от нас правят точно обратното. Стараят се на всяка цена да не допускнат грешки, а когато го направят (защото всеки човек греши!) не признават грешката си и съответно започват да правят същите грешки отново и отново.

Урокът чака да бъде научен.

Допускането на едни и същи грешки и създаването на едни и същи неработещи модели в света на отношенията ни пречи да изградим щастлива връзка.

За да излезем от този неработещ модел и да прекъснем цикъла, който отново и отново се повтаря, е време да спрем да отричаме грешките си.

Само когато приемем, че сме допуснали такава сме склонни да я поправим и да продължим напред по напълно нов начин.

Представяме ви 8 грешки в отношенията, които всички сме направили в един или друг момент, но е време да спрем да правим, за да сме щастливи в любовта!

Желанието да сме прави

Всички двойки стигат до разногласия в отношенията си. Трябва да помним обаче, че в любовта не сме адвокати, които се борят да спечелят важно дело. Много често обаче се държим точно като такива.

Доказване на гледна точка, изтъкване на аргументи и показване на другия човек къде и защо греши пункт по пункт. В крайна сметка всички ние сме хора. Имаме вярвания, модели, пристрастия, които ни карат да мислим, че сме прави, а другият човек греши.

Борбата за спечелване на спор и постигане на собствената ни правота и надмощие обаче може да създаде само негодувание и дори токсичност в отношенията.

„Спечелването“ всъщност не означава нищо в света на любовния ви живот, освен факта, че сте накарали партньора ви да се почувства недостатъчен, неадекватен и по някакъв начин – сгрешен.

Липсата на ясни граници

Липсата на граници и неумението ни да ги поставяме ни поставя в деликатно положение. Когато не можем да кажем не и да отстоим себе си започваме да предаваме себе си, ценностите, нуждите и приоритетите си, а това създава добра почва за развитие на негодувание и неавтентичност.

Важно е още в началото да определите какво искате от тази връзка. Къде точно се намират вашите граници, които не бива да се преминават за нищо на света.

Бъдете наясно с нещата, които не сте склонни да толерирате. Нашите граници учат хората около нас да ни уважават и как да се държат с нас. Любовният ви живот ще бъде далеч по-добър, когато знаете какво искате.

Оплакваме се от партньора на приятелките ни 

Със сигурност дискутирането на любовните ви отношения с приятелките ви е приятно занимание. Особено когато има бутилка вино. Но когато споделяте и се оплаквате от настоящия ви партньори на приятелките си това може да наруши доверието ви един в друг и да постави фокуса ви върху негативното.

Вместо да говорите за негативните страни на човека до вас с трети лица опитайте да говорите директно с него, когато нещо не е наред, преди да вземете решение да споделите това с приятелите си.

Следим го в социалните мрежи

Колкото и да е изкушаващо, дебненето на социалните медии може да бъде пагубно за настоящата ви или потенциална връзка. От една страна вие правите изводи и формирате стереотипи въз основа на малкото информация, която намирате онлайн.

Това ще ви попречи да бъдете любопитни и отворени да опознаете човека, който стои отсреща. Истинската ни личност е много по-жива от няколкото подбрани снимки във фейсбук, нали?

Освен това можете да се почувствате несигурни в себе си, разглеждайки стари снимки с предишните приятелки на любовния ви интерес. Бъдете внимателни с любопитството си.

Не сме открити за чувствата си

Колко пъти не сте споделите чувствата си от страх от отхвърляне или защото не искате да нараните нечии чувства? Трудно е да бъдеш напълно откровен и прозрачен, когато сърцето е пълно с емоции и страхове, но това може да ви попречи да постигнете здрава и щастлива връзка.

Истината е, че честността наистина е най-добрата политика. Не давайте приоритет на страха си от отхвърляне (всички имаме такъв!). Не пропускайте да кажете на някого как се чувствате. Бъдете състрадателни и откровени, когато нещо не работи. Точният човек за вас ще ви позволи да бъдете честни и открити и ще ви приеме точно такива, каквито сте.

Очакваме другият да запълни нашите липси

Искаме да намерим любов, а в ръкава си държим дълъг списък от нужди и очаквания с тагчета „за“ и „против“. Очакваме партньорът да бъде нашият „най-добър приятел“, съквартирант, приятел, любовник… Нека бъдем откровени: ако един човек беше всичко, от което се нуждаем, той нямаше да има време или енергия, за да има живот за себе си.

Вместо да изисквате от другия да бъде всичко за вас изградете си общност от хора, които отговарят на вашите нужди, вместо в зависимост от един човек, който да свърши цялата работата.

По този начин ще се чувствате по-уверени в себе си и няма да натоварвате любимия си с излишни очаквания и изисквания, които както знаем, са основен препъни камък в отношенията, защото те не дават възможност на другия да бъде себе си.

Правим твърде много компромиси със себе си

Всички сме имали моменти, в които се преструваме, че сме ОК с неща, които буквално карат стомаха ни да се свие на топка. Защо? Може би не искаме да създаваме проблеми и да притесняваме околните?

Е, това наистина е сред онези грешки, които съсипват отношенията ни. Прекалените компромиси с нещата, които са важни за нас създават стена между нас и другия. Те ни карат да се чувстваме осакатени и лишени от правото да бъдем себе си.

Може да сте пренебрегвали приятелствата си или да се обаждате на майка си, за да прекарвате повече време с любимия си? Е, трябва да знаете, че точният човек за вас ще иска да сте себе си и да сте щастлива, а не обратното.

Очакваме идеална любов

Всички ние см еизраснали с романтична представа за любовта. Сякаш тя идва и всичко веднъж завинаги си идва на мястото. Е, опитът сочи, че любовта е процес, които има своите върхове и спадове.

Любовта е нещо, на което всяка двойка се учи да практикува, а не нещо, което получава наготово. Ако очаквате една любов да е идеална вие ще изпуснете целия път, който се върви с малки крачки и много уроци.

Любовта е сериозна работа по самоусъвършенстване и е по-добре да общувате, да се развивате и да се сближавате с партньора си отново и отново по пътя.

Вероятно никога няма да стигнете до „съвършенство“, но няма да има значение. Защото любовта не е крайния резултат, а желанието да бъдем заедно независимо от всичко!