frida.bg
сърце

„Разбито сърце“: как да се справим с емоционалната болка?

Всеки от нас знае от личен опит какво представлява синдромът „разбито сърце“. Всеки от нас е бил нараняван и усещал болката от разбитите надежди за щастие. Метафората за „разбитото сърце“ характеризира един динамичен процес, а не статично състояние.

Минаваме през болката, изживяваме я, приемаме я. И един ден разбираме, че вече я няма. Отишла си е, а сърцето ни отново е цяло, отново е готово да обича.

Естествено е, ако сърцето ни е „разбито“, просто да ни трябва известно време, за да бъдем изцяло в чувствата си и просто да сме тъжни. Ключът обаче е да не се задържаме в тази фаза твърде дълго време и да започнем да предприемаме стъпки, за да излекуваме сърцата си.

Понякога това се случва по естествен път, но друг път може да ви трябват няколко съвета, за да си помогнете и най-сетне да започнете своя собствен лечебен процес.

Прекъснете контакт с бившия си

Няма как една рана да зарасне ако непрекъснато бъркате в нея, нали? По същия начин няма как сърцето ви да се излекува ако непрекъснато мислите за бившия си.

Едно важно правило, ако искате по-бързо да излекувате сърцето си след болезнена раздяла, е да преустановите всякакъв контакт с бившия си. Да, това не е лесно решение, но е най-доброто, което можете да направите в момента, за да се погрижите за себе си.

Повишете самоувереността си

Вместо да изразходвате цялата си енергия, за да скърбите за загубеното, използвайте една част от нея, за да отпразнувате това, което имате: себе си. Грижата за себе си и изграждането на самоувереност е чудесна противоотрова срещу сърдечната болка и тъгата.

Когато хората имат ниска увереност, те се задоволяват с по-малко, отколкото заслужават и страдат много повече при раздяла. Да изглеждате добре и да се чувствате страхотно, ще ви върне емоционалния баланс и ще ускори процеса на лечение на собственото ви сърце.

Започнете да се движите

Когато страдаме и сърцето ни е разбито това по естествен начин рефлектира върху начина, по който чувстваме и възприемаме своето тяло. Чувстваме се по-сковани, нямаме енергия и мотивация да спортуваме и дори да вършим ежедневните си задачи.

Преди да се отдадете изцяло на тъгата си имайте едно наум – физическото движение стимулира вътрешните процеси. То премахва негативните емоции от тялото ви, а това ще ви помогне по-бързо да се излекувате и да продължите анпред.

Хидратирайте се

Добрата хидратация може да има огромно влияние върху емоционалното ви състояние, според последни научни изследвания. Ако не пиете достатъчно вода това ще предизвика цяла гама от физиологични реакции като повишена сърдечна честота, главоболие и гадене.

Пиенето на допълнителна чаша вода може да помогне за намаляване на нивата на кортизола (основния хормон на стреса) и физиологичните симптоми, свързани с душевната болка, поддържайки организма ви да се справи по-бързо през този труден момент.

Направете нещо, което ви направи щастливи

Когато сърцето ни е разбито е изключително важно да се разсейваме от емоционалната болка. Да правим нещо, което просто ни харесва и ни прави щастливи. Дори и за кратки периоди.

В крайна сметка е хубаво да запомните, че дори и в момента да чувствате, че болката никога няма да се спре, бъдете сигурни, че това ще се случи. Просто си дайте време и най-вече – много нежност. Вече сте на пътя. Просто не спирайте да вървите!