frida.bg
сексуална

Сексуална интелигентност: какво (още) трябва да знаем?

Не е тайна, че повечето от нас са получили първото си сексуално образование от т.н. „розовите филми“ и списанията тип „Cosmopolitan.“ Всъщност, това никак не е образованието, което формира т.н. сексуална интелигентност или интелигентното разбиране по отношение на собствената ни сексуалност.

Подобно на емоционалната интелигентност или разбирането ни за емоциите, трябва да развиваме и своята сексуална интелигентност.

Да, защото онова първо образование в тийнейджърските ни години никак не е достатъчно, за да имаме удовлетворителен, красив и еротичен сексуален живот като възрастни.

Представяме ви 5 основни неща, които трябва да знаете, за да имате един задоволителен коефициент на сексуална интелигентност (и оргазми!). Ето кои са те!

Сексуалното изследване може (и трябва) да се случва на всяка възраст

Мит е, че сексуалното себе-изследване и експериментиране е временно явление, което продължава няколко години в тийнейджърския ни период. Това вярване е неточно и дори вредно за нашата сексуалност.
Сексуалността изисква голямо доверие. Колкото повече доверие имаме към сексуалния ни партньор, толкова по-любопитни и експериментаторски настроени можем да бъдем в леглото.

Освен това идеята, че вашите ранни 20-те години не са нашия сексуален пик се отчита и от факта, че фронталната кора на мозъка, отговорна за усещането за допир, не се развиват до 26-годишна възраст. Това означава, че усещанията, които сте имали на 22 години ще се различават значително от усещанията, които ще имате на 32.

Сексуалното експериментиране води до странни практики и разврат

Съществува още един мит и той е, че сексуалното експериментиране води до странни сексуални практики, нецензурно поведение и разврат, т.е. път, по който можеш да тръгнеш, но не и да се върнеш. Хората искрено се страхуват, че ако добавят нещо ново в сексуалния си живот, например опитат тройка или нова секс играчка в спалнята, ще изпуснат контрола на своята сексуалност.

Това е една от причините твърде много хора да се притесняват да споделят с партньорите си своите сексуални фантазии, влечения и сексуални желания. Всъщност, по този начин лишаваме сексуалната си връзка от жизненост и енергия, тъй като я лишаваме от най-големия афродизиак в сексуалността – новите усещания и преживявания.

Всеки има нужда от някой, с когото да говори за сексуалните си фантазии

Сексуалните фантазии са нещо нормално и трябва да знаем, че всеки човек с нормална сексуалност има своите „особени“ фантазии. Точно това им е хубавото. Всеки харесва различни неща и се възбужда от различни неща. Когато се срамуваме от фантазиите си ние се срамуваме от собствената си сексуалност, а това блокира сексуалността ни.

Когато говорим открито за сексуалните ни предпочитания, мисли, фантазии с партньора ни, ние се чувстваме по-свързани с него, по-жизнени и по-игриви. Освен това е много самотно да пазим креативните ни еротични фантазии само и единствено за себе си, нали? 

Всъщност, имате достатъчно време за секс

Всички ние имаме точно 24 часа на ден. Нито повече, нито по-малко. Ако мислите, че нямате време за секс, не отделяте време за секс и това ви лишава от удоволствието, близостта и насладата на собствената ви сексуалност.

Всъщност, напълно достатъчно е да отделите 10-15 минути на ден за себе си, правейки нещо, което ви доставя удоволствие. Например, може да се галите, мастурбирате, да правите секс, да медитирате или да танцувате. Важното е да изпитвате удоволствие от това, което правите. 

Емоционалната интелигентност ви прави по-добри в секса

Емоционалната интелигентност е способността да определяте собствените си емоции от емоциите на другите, както и сподобността ви да ги изразявате. Тя изисква комбинация от самосъзнание, съпричастност, интуиция и комуникативни способности.

Коефициента ви на емоционална интелигенстност влияе върху вашия сексуален живот по многобройни начини. Ако сте в настроение за дълбоко, свързано сексуално преживяване и разпознаете това ще можете да го изразите много по-ясно.

Емоционалната интелигентност ви дава възможността да се настройвате на езика на тялото на вашия партньор. Да разпознавате неговите невербални сигнали, които издават готовност или не за секс.

Така ще знаете дали се чувствате достатъчно свързани, виновни за нещо, стресирани или заети, и ще се приспособявате, без да приемате сексуалната готовност на другия човек твърде лично. По този начин ще бъдете много по-добри любовници за себе си и за партньора си.