frida.bg
чай

Чай против стрес: как да намалим нивата на кортизол с билки?

Пиенето на чай е ритуал чай е истински ритуал в редица държави, сред които се открояват Китай, Япония, Великобритания и Русия. Пиенето на чай е специално време, в което да присъстваме, да се насладим на финия аромат на чая, да забавим времето, да отпиваме малки глътки и не на последно място – да се отпуснем и да освободим излишното напрежение и стрес.

Чаят неутрализира стреса

Чаят ни помага да освободим стреса много по-бързо. Изследователите проследяват нивата на кортизол при две групи мъже. Едната група пие черен чай четири пъти на ден в продължение на шест седмици, а другата група пие само плацебо.

След това и двете групи биват целенасочено подложени на стресови събития, за да се види как ще реагират. След период от шест седмици групата, пиеща черен чай демонстрира по-ниски нива на кортизол в сравнение с плацебо групата. Пиещите чай също успяват да се възстановят от стреса по-бързо.

Но не само черният чай е полезен в това отношение. Предлагаме ви няколко вида чай, които ще ви помогнат да намалите нивата на стресови хормони в организма ви. Ето кои са те!

Мента

mint ...

Чаят от мента подобрява храносмилането, укрепва имунната система и не на последно място – намалява стреса и тревожността. Ментовият чай съдържа ментол, който има изявени седативни и антиспазмотични свойства, които намаляват емоционалния и ментален стрес.

Лайка

Camoline

Лайката има свойството да отпуска нервната система и да успокоява. Тя намалява тревожността и безпокойството, а това я прави добър приятел в превенцията на депресия и заболявания, свързани с повишени нива на стрес в организма.

Лавандула

lavender field

Лавандулата ни помага да имаме спокоен сън, но освен това тя намалява напрежението, успокоява тревожните мисли, подобрява настроението и намалява стреса. Антиоксидантните компоненти, съдържащи се в лавандуловия чай, повлияват положително ендокринната система и намаляват нивата на стресовите хормони в организма.

Женшен

Hiranyamaya Té Pasión del Mundo. Té de Ginseng

Чаят от женшен има мощни антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Според проучванията, женшенът намалява оксидативния стрес в клетките и повишава енергията.

Куркума

Curcuma

Куркумата драстично увеличава антиоксидантния капацитет на тялото и му помага да се справи бързо с оксидативния стрес, който, както знаем, уврежда клетките ни. Според приучванията обаче чаят от куркума ни помага също да се отпуснем и да намалим нивата на кортизола.

Глог

hawthorn

Чаят от глог помага при повишена тревожност, трудно заспиване и безсъние. За да е максимален успокоителният ефект, е добре да се изпива по една чаша чай от глог преди лягане.