frida.bg
шоколад

Домашен горещ шоколад: да се поглезим с вкус

Богат аромат, кремообразен и нежен вкус и топлина, която сгрява сетивата и … небцето! Празниците са идеалният момент да приготвим домашен горещ шоколад за цялото семейство. И просто за себе си… Както се казва, да се поглезим с вкус!

Предлагаме ви прекрасна и здравословна рецепта за тази цел! Комбинацията от чисто какао на прах и шоколадов чипс прави този топъл шоколад изключително ароматен и вкусен. Готов за минути, но вкусът му ще помним дълго. Не вярвате ли?

Домашен горещ шоколад: как да го направим?

Тази рецепта е лесна и само с няколко ключови съставки! В основата е пълномасленото мялко, качественото какао на прах и шоколадовия чипс.

Какаото добавя отчетлив „шоколадов“ аромат, а шоколадовите стърготини се стопяват в сместа, което прави тази напитка допълнително кремообразна, богата и пищна.

Щипка ванилов екстракт прегръща този неустоим шоколадов вкус и го превръща в перфектния топъл шоколад, който можете да приготвите у дома.

Какво ви трябва?
  • 4 чаена чаша пълномаслено прясно мляко 
  • 1/4 чаша неподсладено какао на прах
  • 1/4 чаша захар (може и мусковадо!)
  • 1/2 чаша шоколадови парченца или нарязан шоколад
  • 1/4 чаена лъжичка екстракт от ванилия
Как да го приготвим?

Поставете млякото в тенджерка на средно слаб огън. Използвайте пълномаслено мляко вместо вода, за да направите горещия шоколад допълнително кремообразен и плътен. Можете също така да опитате с ядково мляко, като най-добрата опция тук е неподсладено бадемово или лешниково мляко.

Към млякото добавете какаото и захарта. Разбъркайте добре, докато какаото и захарта напълно се разтворят. След като млякото вече е топло, добавете шоколадовия чипс, като разбърквате, за да се разтопи на свой ред в млякото. Добавете ваниловия екстракт. 

Сервирайте горещата напитка веднага, за да е максимално топъл и ароматен. Украсете по желание с бита сметана, настърган шоколад, шоколадови пръчици, маршмелоус или каквото имате вкъщи! Хубавото при приготвянето на горещ шоколад е, че можете да го поднесете точно така, както искате – просто експериментирайте!