Имате ли нужда от причини да хапвате повече мандарини? Е, това безспорно е един от най-обичаните плодове през зимата. Цитрусовият аромат притежава уникалната способност да повдига настроението, тонуса и енергията ни, докато в същото време отпуска нервната система и ни помага да сме по-релаксирани.
Мандарините заслужено са сред най-популярните представители от групата на цитрусите. В Европа плодът е познат едва от началото на 19 в. „Мандарина“ всъщност идва от името на китайските мандарини – висши сановници, които са били големи ценители на сладкия цитрус.
В 100 г мандарини се съдържат само 35 калории, 81,4 г вода, до 17 г захари 42 мг витамин С; 18 мг витамин А; 32 мг калций; 210 мг калий; малки количества В1, В2, РР и каротин. Мандарините също така са богати на витамин D (подобрява настроението!), както и на витамин К.
Мандарините притежават дълъг списък от ползи за здравето ни. В тази статия ще ви представим 5 уникални ползи, заради които си струва да хапваме повече мандарини – хем за настроение, хем за здраве!
Подобряват храносмилането
Мандарините притежават голямо количество витамин А, който подобрява усвояването на хранителните вещества и поддържа хидратацията на храносмилателния тракт.
Подсилват имунната система
Всички знаем колко е важно да приемаме витамин С? Особено през зимата. Витамин С поддържа имунната ни система силна и се бори с вирусите и бактериите. Цитрусовите плодове съдържат обилно количество витамин С, а мандарините не правят изключение!
Поддържат костите здрави
Мандарините съдържат освен витамин С и едно добро количество калий. В комбинация те повишават костната плътност и ни предпазват от фрактури.
За здрави очи
Мандарините съдържат богато количество витамин С и А. По този начин редовното похапване на сладкия цитрусов плод може да ни помогне да имаме по-добро зрение, както и да забавим дегенеративните процеси.
За намаляване на телесното тегло и мазнините
Установено е, че при редовна консумация на мандарини се редуцират до 59% от телесните мазнини за един месец. Консумацията на сладкия цитрус е изключително полезна и за черния дроб като подпомагаобновяването на хепатоцитите и изчистването на натрупаните в органа мазнини.