frida.bg
щрудел

Здравословен ябълков щрудел: „уютен“ десерт за всеки ден

Не е тайна, че през зимата имаме нужда от повече топлина, усещане за домашен уют и не на последно място – от нещо сладичко за разхош. По възможност нещо здравословно и с актуален празничен аромат на щрудел, ябълки и канела…

А защо да не си го приготвим сами? Представяме ви един много ароматен и лесен за изпълнение здравословен сладкиш, който носи в себе си лека сладост, ядки, стафиди и аромат на уютна зимна вечер.

Приготвя се лесно, няма да се отрази на талията ви и можете да го хапвате с наслада … отново и отново. С чаша топъл чай в хладното зимно утро и по всяко друго време на деня!

Този ароматен ябълков щрудел безспорно е любимият ни сладкиш този сезон. Вземете нужните ви продукти и запретнете ръкави, защото резултатът наистина е ви хареса!

Здравословен ябълков щрудел: какво ви трябва?
  • 2-3 малки сладки ябълки
  • 3 яйца
  • шепа ядки (орехи, лешници, фъстъци)
  • 1 ч.ч. овесени ядки
  • 2-3 шепи стафиди
  • 1/2 ч.ч. кисело мляко
  • 1 ч.л. сода за хляб
  • 2 с.л. смляно ленено семе
  • 1/3 ч.ч. пълнозърнесто брашно
  • 1/3 ч.ч. суров мед
  • 1/3 ч.ч. кафява захар
  • щипка канела
Как да го приготвим?

Обелете ябълките, отстранете семената и ги нарежете на малки кубчета. След това разбъркайте содата в киселото мляко. Смесете всички сухи продукти (натрошените ядки, семена, овесени ядки, канелата и пълнозърнестотот брашно.

Добавете кафявата захар, суровия мед и киселото мляко. Разбъркайте. Най-накрая добавете ябълките и изсипете сместа в застлана с хартия за печене тавичка (за малък кекс).

Печете сладкиша в предварително загрята фурна на 180-200 градуса за около 30-40 минути. Можете да проверите дали щрудела е готов като забиете клечка за зъби в центъра му. Ако е суха при изваждане можете да го извадите от фурната, готов е! Охладете го напълно, преди да го нарежете.

По желание можете да поръсите с пудра захар, да декорирате с нарязани плодове и да споделите с хората, които обичате! Да ви е сладко!