frida.bg
хумус

5 невероятни причини да хапваме повече … хумус

Хумус става все по-популярна (и любима!) разядка сред вегетарианците, но не само!Той е едновременно кремообразен, вкусен и ароматен, но в същото време засищащ глада и е много хранителен.

Основната му съставка естествено е нахутът, но нищо нямаше да е същото ако не бяха сусамовият тахан, лимонът и чесънът. Можем да го хапваме за закуска, в сандвич или просто като допълнение към обяда ни в офиса.

Хумусът съдържа съвсем малко съставки, а резултатът е наистина впечатляващ. Представяме ви 5 причини да хапвате хумус по-често!

Богат на протеини и витамини

Хумус е чудесен източник на протеини на растителна основа, като ни осигурява 7,9 гр. протеин на 100гр. Това го прави отличен вариант за хора, спазващи вегетарианска или веганска диета. Консумирането на достатъчно протеини е от съществено значение за оптималния растеж, възстановяването и имунната функция. Освен това хумусът съдържа желязо, фолат, фосфор и витамини от група В.

Подобрява храносмилането

Високото съдържание на фибри в хумуса ни помага да имаме редовен стомах и добро храносмилане. Хумусът съдържа съдържа и специални фибри, които поддържат добрите бактерии в стомаха и червата. Добавянето на хумус към вашата диета може да насърчи растежа на бифидобактериите, като същевременно инхибира растежа на вредните бактерии.

Намалява възпаленията

Зехтинът е една от основните съставки в хумуса. Той е силен антиоксидант, който се бори с възпалителните процеси в организма. По-скоро този ефект се дължи на антиоксиданта олеокантал, който притежава силни противовъзпалителни свойства. Също така, сусамовите семена, които се използват за приготвяне на хумус, помагат за намаляване на възпалението, което води до артрит. И накрая, все повече проучвания доказват, че диетата, с високо съдържание на нахут, може да намали кръвните маркери на възпалението.

Има нисък гликемичен индекс

Хумусът има нисък гликемичен индекс и по този начин може да помогне за контрола на нивата на кръвната захар. Както знаем, гликемичният индекс е скала, която измерва способността на храните да повишават кръвната ни захар. Храните с висока стойност на GI се усвояват бързо и след това причиняват скок и спад в нивата на кръвната захар. Обратно, храните с ниска стойност на GI се усвояват бавно, което води до по-бавно и балансирано покачване и спадане на нивата на кръвната захар.

Намалява апетита и засища

Високото съдържание на фибри и протеини в любимия хумус ни дава усещане за ситост, което ни кара да се чувстваме по-сити за по-дълго. Хумусът не само засища бързо и намалява апетита през деня, но и подпомага естествените процеси на отслабване и поддържане на оптималното тегло.