frida.bg
напълняване

Как да се предпазим от напълняване през зимата?

Притеснявате ли се от традиционното напълняване през зимата? Трябва да знаете, че не сте единствените! Факт е, че когато температурите станат ниски започваме да хапваме по-калорични и мазни храни, а когато носим по-дебели дрешки някак неглижираме обиколката на талията си. Ако искате да пропуснете зимното напълняване обаче прочетете нашите практични съвети, които да ще ви помогнат да прекарате зимния сезон, без да качите допълнително и напълно излишно тегло!

Избирайте пълнозърнести храни

Бонбоните, канелените бисквитки и домашният пай може и да са вкусни, но няма да ви помогнат да останете във форма през зимата. Особено ако прекалявате с тях! Независимо дали обядвате с приятели или сте на празнична вечеря със семейството си опитайте да сведете лакомствата до минимум. Избирайте пълнозърнести храни, крехко месо, топли супи и зеленчукови ястия. Например, нека половината от вашата чиния бъде пълна с пресни или печени зеленчуци, а не с пържени картофи, а останалата част – с умерено количество протеини и въглехидрати.

Гответе по-често

Готвенето става все по-оскъдно в домовете на съвременните работещи жени. За повечето от нас, които ходят на работа от 8 до 5, готвенето е просто още едно от безкрайните досадни задължения. Когато се храним хаотично или навън обаче рискуваме да изберем по-калорични храни. Ако готвите вкъщи, вместо да вземете една „бърза“ пица или паста на път към вкъщи, това ще ви помогне да направите стъпка към по-здравословното и по-нискокалорично хранене.

Пропуснете алкохола

Планирате да изпиете няколко питиета на следващата ви среща с приятелки? Имайте предвид, че алкохолът често съдържа много „празни“ калории. Освен това е доказано, че алкохолът повишава нивата на инсулин, а това води до рязко прегладняване за калорични храни малко по-късно.

Упражнявайте се редовно

Когато навън е студено последното нещо, за което се сещате е сутрешен крос в парка, нали? Не позволявайте студа да ви попречи да бъдете активни и да се движите. Има много уютни (и топли!) зали за тренировка, както и красиви йога студиа. Те предлагат тренировки за всеки вкус и ниво на тренираност. Важното тук е да не спирате да се движите, защото, каквото и да си говорим, мускулите ни имат нужда да са топли и тонизирани, за да горят калории.

Погрижете се за себе си

Празниците са колкото бляскави и забавни, толкова и стресиращи. Според нови проучвания, стресът може да допринесе за зимното напълняване. По-високите нива на кортизол (хормона на стреса) са свързани с по-голямата обиколка на талията и индекса на телесната маса. Стресът може също така да ви накара да искате да посегнете към т.н „комфортни храни“ или храните с високо съдържание на мазнини и захар.

Наспивайте се добре

Според научните изследвания, липсата на достатъчно (качествен!) нощен сън може да увеличи риска от наддаване на излишно тегло. Безсънието също води до увеличаване на стресовите хормони. Това може да повлияе върху апетита ви, увеличавайки вероятността да посегнете към вредни и калорични храни. За щастие можете да подобрите качеството на съня си! Просто ограничите излагането на синя светлина (мобилни устройства и таблети), опитайте да се отпуснете преди лягане с приятна музика и медитация, и не прекалявате с кофеина през деня!